Droogte in Californië bedreigt waterkracht

De aanhoudende droogte in Californië heeft gevolgen voor de stroomproductie op basis van waterkracht. Het aandeel van waterkrachtcentrales in de energiemix daalde dit jaar van 20 naar 10 procent.

  • John Weiss (CC BY-NC-ND 2.0) Vorige week ging Californië officieel het vierde jaar van extreme droogte in, en er is niet meteen beterschap in zicht. John Weiss (CC BY-NC-ND 2.0)

Maar liefst 58 procent van de staat verkeert in ‘buitengewone droogte’.

Vorige week ging Californië officieel het vierde jaar van extreme droogte in, en er is niet meteen beterschap in zicht. Integendeel: sinds gouverneur Jerry Brown begin dit jaar de noodtoestand afkondigde, is het probleem nog erger geworden. Maar liefst 58 procent van de staat verkeert in ‘buitengewone droogte’.

Die extreme droogte heeft ook gevolgen voor de waterkrachtcentrales in de staat, blijkt uit cijfers van het Amerikaanse Energieagentschap (EIA). Waterkracht was in eerst helft van elk jaar tussen 2004 en 2013 telkens goed voor zo’n 20 procent van de stroomproductie in Californië. Maar tijdens de eerste helft van dit jaar daalde dat aandeel naar 10 procent.

In de meeste gevallen wordt die dalende productie opgevangen door meer gascentrales in te schakelen. Tussen januari en juni steeg de stroomproductie op basis van gas met 3 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, en zelfs met 16 procent in vergelijking met het gemiddelde van de vorige tien jaar.

Toch lijken ook wind- en zonne-energie te kunnen profiteren. Windenergie was dit jaar voor het eerst groter dan de productie op basis van waterkracht in zowel februari als maart van 2014.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.