EU gaat nauwer samenwerken met ontwikkelingslanden rond duurzame energie

De voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso heeft in New York een overeenkomst getekend met vijf Afrikaanse landen om er duurzame energiebronnen toegankelijker te maken, ook op het platteland.

 

J. Chantraine (CC BY-SA 2.0)

De overeenkomst werd vandaag getekend met Kaapverdië, Ivoorkust, Liberia, Togo en Rwanda. Maar om de technologieën ook wereldwijd te promoten, wil de EU meer dan 3,3 miljard euro aan beurzen toekennen tussen 2014 en 2020. Tweederde daarvan is voorzien voor Afrikaanse landen.

“Duurzame energie is essentieel als motor voor groei en ontwikkeling”, zegt Barrosso. “Twee jaar geleden stelde ik op de EU Sustainable Energy for All Top in Brussel voor om tegen 2030 duurzame energie uit te breiden naar 500 miljoen mensen tegen 2030. Ik ben blij dat we nu de handen ineen slaan met Europese en Afrikaanse landen om de strijd tegen energie-armoede te leiden.”

“Zonder energie kunnen fabrieken niet draaien, kunnen scholen niet verlicht worden en kunnen gezinnen niet koken”, zegt ook Commissaris voor Ontwikkeling Andris Piebalgs. “Dat is nog steeds de situatie voor veel mensen. Maar het is even belangrijk dat duurzame energiebronnen gestimuleerd worden. Deze intentieverklaring is een duidelijk signaal van de politieke inzet van alle ondertekenaars dat we willen samenwerken om snellere vooruitgang te boeken.”

De ondertekenaars hebben zich voorgenomen om er samen voor te zorgen dat barrières worden weggenomen en zo investeringen door de privésector eenvoudiger worden gemaakt.

Barroso en Piebalgs zijn in New York ter gelegenheid van de Algemene Vergadering van de VN en de informele klimaattop.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.