EU zet deur open voor teerzandolie

In een nieuw wetsvoorstel rond transportbrandstoffen laat de Europese Commissie de verplichte aangifte van teerzandolie vallen. De commissie zwicht daarmee voor de olielobby, klinkt het bij milieuverenigingen.

Teerzandolie is de meest vervuilende fossiele brandstof op aarde, goed voor drie tot vijf keer de CO2-uitstoot van conventionele olie. Reden genoeg voor Europa om de invoer ervan te ontmoedigen, klonk het in 2009. Maar sindsdien wordt al jaren gediscussieerd over hoe dat precies moet gebeuren.

In 2011 kwam de commissie met een eerste voorstel. Daarin werden olieproducenten verplicht om teerzandolie apart aan te geven in hun CO2-rapportering, met een CO2-score die een vijfde hoger lag dan conventionele olie. De lidstaten konden daarover echter geen akkoord bereiken.

In het nieuwe voorstel moeten de oliebedrijven de teerzandolie niet langer apart aangeven, maar toch is het een stap vooruit, zegt klimaatcommissaris Connie Hedegaard. “Het is geen geheim dat het oorspronkelijke voorstel op sterke tegenstand uit sommige lidstaten stootte. Toch geeft de commissie dit vandaag een nieuwe impuls. In de toekomst zal er een methodologie zijn en dus een beloning om minder vervuilende brandstoffen te kiezen. Ik roep de lidstaten op om dit voorstel te steunen.”

Uitverkoop

‘De commissie heeft het probleem erkend, maar heeft – onder zware druk van de olie-industrie en de Canadese en Amerikaanse regering – beslist om er niets aan te doen.’

Milieuverenigingen zijn niet te spreken over het nieuwe voorstel. De uitstoot door de geschatte import van de olie zal vergelijkbaar zijn met die van een extra zes miljoen auto’s op de Europese wegen tegen 2020, zeggen ze.

“De commissie heeft het bijzonder vervuilende karakter van teerzandolie erkend”, zegt Colin Roche van Friends of the Earth Europe. “Maar ze wil oliebedrijven nu gewoon toelaten om deze klimaatkiller te gebruiken, zonder enige straf. Kortom: de commissie heeft het probleem erkend, maar heeft – onder zware druk van de olie-industrie en de Canadese en Amerikaanse regering – beslist om er niets aan te doen.”

Volgens de critici hebben de Verenigde Staten en Canada vooral de gesprekken over een vrijhandelsakkoord met de EU gebruikt om vrij baan te maken voor de teerzandolie. “Het is duidelijk dat de commissie het Europese klimaatbeleid heeft verkwanseld door de vrijhandelsgesprekken voorrang te geven op de bescherming van de planeet”, zegt Roche. “Amper een jaar voor de cruciale klimaatgesprekken in Parijs zou de EU net resoluut moeten zijn over de klimaatverandering, en het eigen beleid niet moeten afzwakken om de fossiele brandstoflobby ter wille te zijn.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.