Textiel kan onze gezondheid schaden

Giftige stoffen in 1 op de 6 kledingstukken in EU

Lucas Hoang / Unsplash

De Europese Commissie wil weten of onze kleding vrij is van schadelijke chemicaliën. Een zesde van ons textiel kan onze gezondheid schaden, zo concluderen onafhankelijke laboratoria in België, Duitsland en Italië.

Op de markt, in een grootwarenhuis, in de winkelstraat of via de geijkte e-commerce-kanalen: Europese laboranten uit België, Duitsland en Italië kochten recent 160 kledingstukken. Het doel van al dit geshop? Een analyse van de chemische samenstelling van de kledij op de Europese markt.

Het project werd REACH4Textiles genoemd, naar de Europese regelgeving waar de kledingfabrikanten zich dienen aan te houden: REACH staat voor Registratie, Evaluatie, Autorisatie en restrictie van Chemische stoffen.

Tussen mei 2022 en februari 2023 deden laboranten, waaronder Centexbel-textieladviseur Stijn Steuperaert, 2374 tests op de kledij. Op het forum van het Europese Agentschap voor Chemische stoffen stelt de Europese sectorfederatie Euratex de resultaten voor.

Van de 160 kledingstukken blijken er 26 niet te voldoen aan de drempelwaarden voor chemicaliën die Europa oplegt. Dat komt neer op 16,25% schadelijke kledingstukken, of ongeveer een op de zes.

Lederwaren

Het meest opvallend zijn de foutmeldingen bij leren kledingstukken. Daarvan hielden de laboranten er 33 tegen het licht. Bij ongeveer een kwart (8 kledingstukken) blijkt er een teveel aan chroom-6 te zijn: ze bevatten ruim 3 mg/kg van het zware, kankerverwekkende metaal.

Nog opvallend is dat 7% een ander zwaar metaal bevat, nikkel. Hormoonverstorende ftalaten kwamen voor in 5% van de gevallen. In 3% van de gevallen zat nonylphenol ethoxylaat, een detergent dat vetafstotend werkt en voornamelijk de gezondheid van onze planeet in het gedrang brengt.

Van de 160 kledingstukken testten de laboranten 25 stukken kinderkleding. Daarvan bleken er 3 stukken fouten te bevatten, wat neerkomt op een foutenmarge van 12%. Bij de kinderkledij zat geen leder.

Gecertificeerd

In een eerste fase van het onderzoek hadden de laboratoria ook kledingstukken die gecertificeerd zijn door de organisatie Oeko-Tex. Dat moet garanderen dat er geen schadelijke chemicaliën op producten achterblijven. Op kledingstukken met het label Oeko-Tex Standaard 100 zijn geen fouten gevonden. In de tweede fase van het onderzoek, in 2023, hebben laboranten geen nieuwe gecertificeerde kledij getest.

De bedoeling van het onderzoek is niet om merken te beboeten die tegen de lamp lopen, maar lidstaten een beter beeld te krijgen waarop ze kunnen testen en bij welke kledij de kans het grootst is dat er fouten gevonden worden. Zo kunnen overheden zelf boetes opleggen, wat binnen dit project niet mogelijk is aangezien de laboranten onafhankelijk werken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Eindredacteur en freelance journalist

    Sarah Vandoorne is freelance journalist, eindredacteur en auteur van het boek ‘Kleerkastvasten. De textielketen ontrafeld’ (Uitgeverij Vrijdag, 2023).

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.