‘Hulpverleners interpreteren abortuswet VS verkeerd’

Burgergroepen en kerkgenootschappen in de Verenigde Staten doen een beroep op de Amerikaanse president Barack Obama om duidelijk te maken dat hulpgeld gebruikt mag worden voor abortussen bij vrouwen die zijn verkracht in oorlogsgebieden.

Ben Schumin (CC BY-SA 2.5)

Een anti-abortusactie in washington. De Amerikaanse anti-abortuswet wordt al 40 jaar verkeerd geïnterpreteerd, zeggen de ngo’s die dinsdag meer aandacht vroegen voor de kwestie.

Dinsdag protesteerden vertegenwoordigers van meer dan twintig groepen voor het Witte Huis om aandacht te vragen voor de kwestie. Ze stellen dat de Amerikaanse abortuswet al langer dan veertig jaar verkeerd geïnterpreteerd wordt door hulpverleningsorganisaties in het buitenland en politici. Die verkeerde interpretatie zou leiden tot mentale en sociale problemen bij vrouwen, en zelfs tot nieuw misbruik van slachtoffers.

De wet, ook bekend als het Helms-amendement, specificeert welke gezondheidsdiensten aan vrouwen in het buitenland gefinancierd mogen worden met Amerikaans geld. ‘Het Helms-amendement wordt al jaren opgevat als een volledig verbod op abortus, zonder uitzonderingen‘’, zegt Purnima Mane, voorzitter van Pathfinder International, een groep die zich bezighoudt met seksuele gezondheid.

De tekst van het amendement zegt echter dat Amerikaans hulpgeld niet gebruikt mag worden voor “het uitvoeren van een abortus als methode van gezinsplanning” of om “iemand aan te zetten of te dwingen tot abortus.” De wet verbiedt abortus in geval van verkrachting niet, maar in de praktijk wordt dit wel zo opgevat.

Verwoestend

Wereldwijde statistieken over verkrachtingen in oorlogsgebieden die uitmonden in zwangerschap, zijn moeilijk te vinden. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) wijst op onderzoek uit 2004 in Liberia, waar verkrachting werd gebruikt als oorlogswapen. Dat onderzoek suggereert dat in 15 procent van de gevallen een verkrachting uitmondde in een zwangerschap.

‘Mensenrechtenactivisten en gezondheidswerkers in Bosnië, de Democratische Republiek Congo, Colombia en andere landen waar gewapende conflicten heersen of heersten, hebben bewijzen dat zwangerschappen na verkrachting voorkomen en dat dat verwoestende gevolgen heeft voor de betrokken vrouwen’, schreef Liesl Gerntholtz, directeur van de afdeling Vrouwenrechten van HRW, dinsdag.

‘Deze vrouwen zijn ongewenst zwanger en dragen een kind waar ze vaak niet voor kunnen zorgen en dat hen dagelijks herinnert aan het grove geweld dat ze meegemaakt hebben. Daardoor worden deze kinderen op hun beurt kwetsbaar voor stigmatisering, misbruik en verlating.’

Islamitische Staat

De ngo’s die gisteren demonstreerden bij het Witte Huis willen ook dat Obama duidelijk maakt dat het Helms-amendement niet van toepassing is op zwangerschappen die het gevolg zijn van incest of in situaties waarin het leven van de moeder gevaar loopt. De eerste aandacht gaat echter uit naar verkrachting in oorlogssituaties.

Activisten zeggen dat het publiek zich in de afgelopen anderhalf jaar meer bewust is geworden van de problematiek. Dat zou vooral komen door het conflict in Syrië en de opkomst van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) en door het geweld in de Democratische Republiek Congo. Bij beide conflicten speelt seksueel geweld een grote rol.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.