Indiaas meisje sterft na aanranding in bus

Een dertienjarig Indiaas meisje is gisteren (woensdag) omgekomen nadat ze samen met haar moeder uit een rijdende bus was gesprongen. Volgens de Indiase politie probeerden de twee vrouwen te ontkomen aan mannen op de bus.

Mitwa AV (CC BY-ND 2.0)

 

De moeder reisde per bus met haar veertienjarige zoon en dertienjarige dochter naar een nabijgelegen dorp in Punjab om haar familie te bezoeken. Volgens de Indiase politie werd ze bij een tolstation lastiggevallen door een assistent van de conducteur. De man probeerde de vrouw aan te randen in de grotendeels lege bus.

Het meisje overleed aan haar verwondingen.

Uit het eerste onderzoek blijkt dat zowel de conducteur zelf als de chauffeur weigerden de vrouw te helpen. De chauffeur zou ook geweigerd hebben op verzoek van de vrouw te stoppen zodat ze met haar kinderen kon uitstappen. Volgens de politie is ze uiteindelijk met haar dochter uit wanhoop uit de rijdende bus gesprongen. Sommige Indiase media melden dat de vrouwen uit de bus werden gegooid.

De moeder is buiten levensgevaar, maar het meisje overleed aan haar verwondingen. De chauffeur, conducteur en zijn assistent stopten de bus en vluchtten te voet, maar de politie heeft naar eigen zeggen al twee verdachten opgepakt.

Groepsverkrachting

De zaak doet sterk denken aan een de dood van een 23-jarige studente geneeskunde in 2012. Ook zij werd in een bus verkracht en zo erg toegetakeld dat ze weken later in het ziekenhuis overleed aan haar verwondingen. Haar vriend werd ernstig mishandeld.

Na die zaak braken in heel India protesten uit over de slechte behandeling van vrouwen in het land. Ook internationaal kreeg de zaak veel aandacht. De Indiase overheid beloofde strengere straffen en paste de wetgeving op het gebied van aanranding en verkrachting aan.

Straffeloosheid

Toch blijft verkrachting een immens probleem in India, waar volgens het Nationale Bureau van Misdaadstatistieken (NCRB) dagelijks 92 vrouwen worden verkracht. Ondanks de verschillende wetten die het seksueel geweld moeten indijken, lijkt het er niet op dat het aantal gevallen daalt.

Seksueel geweld in India stijgt vooral op plaatsen waar interne conflicten worden uitgevochten.

Het Indiase cijfer is zelfs hoger dan dat van de Democratische Republiek Congo, waar dagelijks 36 vrouwen ten prooi vallen aan seksueel geweld.

Experts zeggen dat seksueel geweld in India vooral stijgt op plaatsen waar interne conflicten worden uitgevochten. Een andere reden waarom geweld tegen vrouwen blijft stijgen, is het lage aantal veroordelingen van seksueel geweld.

Gedurende de afgelopen tien jaar is amper 26 procent van alle daders van seksueel geweld veroordeeld. De rest van de zaken wordt vaak geseponeerd bij gebrek aan bewijs.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.