10 lidstaten moeten ammoniakvervuiling sterk verminderen om reductieverbintenissen te halen

Luchtvervuiling in EU daalt, maar ammoniak blijft hardnekkig probleem

Peggy Choucair / Pixabay

De uitstoot van de belangrijkste luchtvervuilende stoffen in de EU blijft dalen, blijkt uit cijfers van het Europees Milieuagentschap. De grote uitzondering is ammoniak, wat vooral op rekening van de landbouw komt. 

Het Europees Milieuagentschap (EEA) spreekt van een globaal dalende trend sinds 2005. Dertien lidstaten, waaronder België en Nederland, rapporteren een daling voor alle vijf belangrijkste types luchtvervuiling: stikstofoxiden, vluchtige organische stoffen, ammoniak, zwaveldioxide en fijnstof.  Evenveel lidstaten zijn daar niet in geslaagd voor ten minste één van de vijf stoffen. 

Ammoniak

De uitstoot van ammoniak blijft een zorgenkind. Ammoniak draagt bij aan stikstof in waterecosystemen en zo tot eutrofiëring en andere negatieve gevolgen voor het milieu. Het jaagt ook de vorming aan van fijnstof, dat zeer schadelijk is voor de volksgezondheid. Tien EU-lidstaten zullen hun ammoniakvervuiling sterk moeten verminderen om hun reductieverbintenissen voor 2020-2029 na te komen. 

De landbouwsector is verantwoordelijk voor 93% van de totale ammoniakemissies in de EU. 

De landbouwsector is de belangrijkste bron, verantwoordelijk voor 93% van de totale ammoniakemissies in de EU. Sinds 2005 zijn de ammoniakemissies in veel lidstaten maar licht gedaald en in sommige gevallen zelfs gestegen.

Verdere reducties bereiken tegen 2030 en later, zal voor bijna alle EU-landen een grote uitdaging zijn voor bijna alle stoffen, stelt het EEA. Dat komt omdat de reductiepercentages nu al aan het afvlakken zijn.

De grote uitzondering is zwaveldioxide, waar veel landen nu al voldoen aan hun reductieverplichting voor 2030. De uitstoot van zwaveldioxide draagt bij aan verzuring en is verantwoordelijk voor onder meer schade aan ecosystemen en gebouwen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.