Malawi zit door voorraad maïs heen

Malawi heeft 100.000 ton maïs aangekocht in buurland Zambia. Het land zit door zijn voorraad heen als gevolg van de droogte.

  • Stephen Morrison/Africa Practice (CC BY 2.0) Door de aanhoudende droogte is de oogst zwaar tegengevallen. Stephen Morrison/Africa Practice (CC BY 2.0)

Malawi had al een akkoord gesloten met het bedrijf Zambia Cooperatives Society om 100.000 ton maïs te leveren. Maar in april voerde de Zambiaanse regering een totaal exportverbod in voor maïs. Daardoor kon de deal niet doorgaan.

Vorige week trok George Chaponda, landbouwminister van Malawi, naar Zambia om er rechtstreeks te onderhandelen met president Edgar Chagwa Lungu, die pas sinds vorige maand aan de macht is. Die bleek bereid de deal toch te laten doorgaan.

600.000 ton maïs te kort

Volgens Chaponda deed president Lungu dat op basis van twee overwegingen: ‘Ten eerste, omdat het akkoord was gesloten voordat het exportverbod werd opgelegd, en tweede, vanwege de wederzijdse relaties van Malawi en Zambia als buurlanden.’

De levering van de maïs begint volgende maand.

Malawi heeft momenteel meer dan 600.000 ton maïs te kort. Het Wereldvoedselprogramma (WFP) zegt dat dit seizoen (2015/2016) bijna 3 miljoen inwoners van Malawi met acute voedselonzekerheid te maken krijgen. Volgens Mietik Maj, WFP-directeur in Malawi, is 100 miljoen dollar nodig om de hongersnood tegen te gaan.

Gevolg van El Niño

Deze zomer al zat het land bijna door zijn maïsvoorraad heen. Door de aanhoudende droogte is de oogst zwaar tegengevallen. Andere Afrikaanse landen verkopen niet graag omdat daar eveneens tekorten dreigen.

De droogte is een gevolg van El Niño, het weerfenomeen dat eind vorig jaar de meeste delen van het zuiden en noorden van Malawi heeft getroffen.

Ook andere landen in zuidelijk Afrika kampen met de gevolgen van tegenvallende oogsten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.