Meer werk in schone energie dan in teerzanden in Canada

Tussen 2009 en 2013 is de werkgelegenheid in de duurzame energie-sector in Canada met 37 procent gestegen. De sector telt nu meer banen dan de erg vervuilende teerzandindustrie.

  • Howl Arts Collective (CC BY 2.0) De teerzandindustrie biedt werk aan 22.340 mensen. Howl Arts Collective (CC BY 2.0)

Windenergie, zonne-energie, energie uit rivierwater (run-of-river-energy) en biomassa groeiden in Canada met 93 procent sinds 2009. In de afgelopen vijf jaar werd voor 19,3 miljard euro geïnvesteerd in de sector. Inmiddels is die goed voor 23.700 banen, stelt Clean Energy Canada, een Canadese denktank, in een nieuw rapport. De teerzandindustrie biedt werk aan 22.340 mensen.

Investeerders pompten vorig jaar voor 5,2 miljard euro in schone energie in Canada, een stijging van 45 procent ten opzichte van 2012. Van dat bedrag ging 2,9 miljard euro naar windenergie en 2 miljard euro naar zonne-energie. De rest ging naar biomassa en energie uit rivierwater. De Canadese investeringen blijven echter nog ver achter bij die van China, de Verenigde Staten, Japan en andere landen.

Eerlijk speelveld

‘Canada heeft meer dan genoeg hernieuwbare energie om nu en in 2050 aan de energiebehoefte van alle burgers en de industrie te voldoen.’

De auteurs van het rapport wijzen er op dat de sector in Canada nog steeds ‘tegen de stroom inzwemt’ en dat de nationale regering ‘onverschillig staat’ ten opzichte van hernieuwbare energie. Ze pleiten voor een eerlijk speelveld voor duurzame energie. Dat zou onder meer bereikt moeten worden met een gunstig belastingregime, investeringen in infrastructuur voor schone energie en het hangen van een prijskaartje aan CO2-vervuiling.

‘Canada heeft meer dan genoeg hernieuwbare energie om nu en in 2050 aan de energiebehoefte van alle burgers en de industrie te voldoen’, schrijven de auteurs op basis van cijfers van het Trottier Energy Futures Project, dat in 2013 het hernieuwbare energiepotentieel in Canada in kaart bracht.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.