Noorderburen willen zich positioneren als speler op wereldniveau

Nederlanders mogen als eerste Europeanen kweekvlees proeven

© Meatable

Nederland is het eerste land in de Europese Unie waar consumenten kweekvlees uit het lab zullen kunnen proeven. Onze noorderburen willen zich positioneren als wereldspeler in de snel groeiende industrie.

Kweekvlees is geen vleesvervanger maar toch komen er geen dieren aan te pas. Het wordt gekweekt uit dierlijke stamcellen die groeien in een reactor, buiten het lichaam van het dier dus.

De technologie is wereldwijd in snelle ontwikkeling. In de Verenigde Staten en Singapore is er al groen licht voor de verkoop van laboratoriumkip.

Voortrekkersrol

Zover is het in Europa nog niet, maar Nederland neemt een eerste stap. Het Ministerie van Landbouw en het Ministerie van Volksgezondheid hebben er samen met kweekvleesbedrijven een gedragscode afgesproken voor proeverijen.

De stap loopt vooruit op goedkeuring van kweekvlees onder de EU Novel Foods-regulering. Nederland wil zich positioneren als speler op wereldniveau en heeft daarvoor 60 miljoen euro toegezegd voor de uitbouw van een robuuste industrie.

‘Dit is ontzettend goed nieuws voor Nederland’, zegt Krijn de Nood, ceo van kweekvleesbedrijf Meatable. ‘We weten dat gecultiveerd vlees aanzienlijk kan helpen om onze impact op het klimaat terug te dringen. Door het proeven van deze producten mogelijk te maken, houden we onze voortrekkersrol in Europa en daarbuiten. Dit betekent dat we consumenten onze producten kunnen laten proeven en ervaren, en onze producten met hun feedback nog beter kunnen maken.’

Enorm potentieel

De transitie naar artificiële vleesvarianten heeft een enorm potentieel voor milieu en klimaat. Jaarlijks worden immers zo’n 70 miljard dieren geslacht voor hun vlees, en de VN-Voedsel en Landbouworganisatie (FAO) verwacht dat de vleesconsumptie met nog eens 70 procent zal groeien tegen het midden van deze eeuw.

De transitie naar artificiële vleesvarianten heeft een enorm potentieel voor milieu en klimaat.

De impact op het milieu en het klimaat is enorm. Veeteelt is een van de grootste oorzaken van de klimaatopwarming, goed voor 14,5 procent van de uitstoot van broeikasgassen.

Daarnaast hebben al die koeien, varkens en kippen ruimte nodig, en ook de productie van hun voeder neemt veel grond in beslag. Veeteelt is goed voor meer dan 80 procent van het totale landbouwareaal in de wereld, en door de druk op waardevolle bossen en natuurgebieden eist dat ook een hoge tol van de biodiversiteit.

Snelle groei

Een marktstudie van consultancybedrijf A.T. Kearney uit 2019 voorspelt dat vleesvervangers en laboratoriumvlees samen in 2040 al goed kunnen zijn voor meer dan de helft van de totale vleesproductie.

Voorlopig leiden vleesvervangers de dans, maar kunstvlees is begonnen aan een inhaalbeweging. Dankzij de snelle ontwikkelingen in de biotechnologie kan kunstvlees tegen 2040 al goed zijn voor 35 procent van de totale vleesproductie in de wereld, schat het rapport.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.