Nieuwe schepen 10 procent minder zuinig

Nieuwe schepen die in 2013 zijn gebouwd, zijn gemiddeld 10 procent minder efficiënt dan exemplaren van 25 jaar geleden. Stijgende brandstofprijzen bleken geen reden voor producenten om de prestaties te verbeteren.

  • AashayBaindur (cc by-sa 2.0) Een bulkcarrier aan de Egyptisch-Japanse vriendschapsbrug die de twee oevers van het suezkanaal met elkaar verbindt AashayBaindur (cc by-sa 2.0)

In de afgelopen jaren doken regelmatig nieuwsberichten op over schonere brandstoffen voor schepen en bijzonder zuinige modellen. Maar de algemene trend is minder rooskleurig, blijkt uit een studie van onderzoeksbureau CE Delft in opdracht van de ngo’s Transport & Environment en Seas at Risk. Nieuwe bulkcarriers, tankers en containerschepen uit 2013 zijn gemiddeld respectievelijk 12, 8 en 8 procent minder zuinig dan exemplaren die in 1990 werden gebouwd.

Uit de resultaten blijkt dat marktkrachten op zich dus niet voldoende zijn om schepen efficiënter te maken. De olieprijzen in de late jaren tachtig en begin jaren negentig, toen historisch gezien de meeste efficiënte schepen gebouwd werden, waren amper een kwart van de huidige prijzen.

‘We weten nu dat we niet kunnen vertrouwen op de stijgende brandstofprijzen, andere marktkrachten of de goede bedoelingen van de industrie om het klimaatprobleem van de scheepvaart op te lossen’, zegt John Maggs van Seas At Risk. ‘In de plaats daarvan hebben we een duidelijk en ambitieuze doelstelling nodig om de uitstoot van schepen aan banden te leggen en wettelijk bindende maatregelen om die te halen.’

Standaard

De studie maakt ook brandhout van de standaarden die de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) oplegt voor de bouw van nieuwe schepen. De exemplaren die in de jaren negentig werden gebouwd, voldeden immers aan de doelstellingen die de IMO oplegde tegen 2020.

De ngo’s roepen de IMO dan ook op om die efficiëntiestandaarden te herzien op een top in Londen volgende maand. ‘In tegenstelling tot vliegtuigen en auto’s zijn schepen, ondanks een generatie aan technologische vernieuwingen, grotendeels achteruit gegaan in de afgelopen 25 jaar’, zegt Bill Hemmings van Transport & Environment. ‘De IMO-standaard voor nieuwe schepen moet dringend herzien en strenger gemaakt worden. Anders brengt de standaard ons terug op het niveau van 1990.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.