Ontbossing treft ook vis

Wouden rond meren en waterlopen dragen in belangrijke mate bij aan de voedselketen in het water, blijkt uit nieuw onderzoek van de Universiteit van Cambridge. Ontbossing heeft zo ook een belangrijke impact op het waterecosysteem.

  • CC JCardinal18 Wouden rond meren en waterlopen dragen in belangrijke mate bij aan de voedselketen in het water. CC JCardinal18

De wetenschappers onderzochten jonge exemplaren van de gele baars uit verschillende delen van het Daisymeer in Canada, dat deels ontbost is. Ze stelden vast dat de exemplaren in de beboste gebieden vetter zijn dan die in kale delen van het meer.

Uit analyse van de vis bleek dat tot 66 procent van de biomassa van de exemplaren in de beboste delen afkomstig is van vegetatie rond het meer, terwijl dat bij de vis in de ontboste gedeelten amper 34 procent is.

Ontbossing

“We ontdekten vissen waarbij bijna 70 procent van hun biomassa afkomstig is van de bomen en bladeren rond het meer, eerder dan van het ecosysteem in het water”, zegt Andrew Tanentzap van het departement Plantkunde aan de Universiteit van Cambridge, hoofdauteur van de studie. “Terwijl plankton op basis van algen weliswaar voedzamer is, blijkt de organische koolstof afkomstig van bomen rond het meer een enorm belangrijke voedselbron voor zoetwatervissen, die essentieel is voor hun groei en sterkte.”

De onderzoekers zijn overtuigd dat de resultaten ook voor andere grote bosgebieden gelden die ten prooi vallen aan ontbossing. “Meer dan 60 procent van het zoetwater ter wereld is in boreale gebieden zoals Canada, Scandinavië en Siberië”, zegt Tanentzap. “Die gebieden vallen ten prooi aan menselijke verstoringen zoals bosbouw, mijnbouw en bosbranden als gevolg van de klimaatverandering.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.