Slim waterverbruik kan honger in de wereld halveren

Als de landbouw wereldwijd verstandiger omspringt met water, kan de wereldwijde voedselkloof tegen 2050 gehalveerd worden en de impact van de klimaatverandering verzacht worden.

  • HoraceG (CC by-sa 3.0) ‘Een verstandig gebruik van water kan de landbouwproductie aanzienlijk doen stijgen.’ HoraceG (CC by-sa 3.0)

Wetenschappers van het Duitse Postdam Instituut hebben onderzocht op welke manieren meer voedsel geproduceerd kan worden met dezelfde hoeveelheid water, onder meer door beter doordachte irrigatie en gebruik van regenwater.

Het gaat onder meer om druppelirrigatie, opslag van regenwater in tijden van overvloed, en mulchen

Op basis van gedetailleerde informatie over waterverbruik en vegetatie bouwden ze complexe computermodellen om verschillende ingrepen te simuleren. Het gaat onder meer om druppelirrigatie, opslag van regenwater in tijden van overvloed, en mulchen: het bedekken van de aarde met plantaardig afval om verdamping te voorkomen.

Uit de analyse blijkt dat het potentieel van dergelijke ingrepen tot nog toe onderschat is: investeringen in waterbeheer kunnen de honger in de wereld aanzienlijk terugdringen en tegelijk inspelen op de bevolkingsgroei. ‘Een verstandig gebruik van water kan de landbouwproductie aanzienlijk doen stijgen’, zegt Jonas Jägermeyr, hoofdauteur van de studie. “We zijn in feite verrast over de grootte van het effect op wereldschaal.”

Machtig wapen

In het meest ambitieuze scenario kan de wereldwijde productie stijgen met 40 procent tegen 2050, terwijl de Verenigde Naties in diezelfde periode een stijging van 80 procent nodig achten om honger helemaal de wereld uit te helpen.

Maar ook in minder ambitieuze scenario’s tonen de resultaten dat een beter waterbeheer een machtig wapen is in de strijd tegen honger. ‘Uit de resultaten blijkt dat waterbeheer een grotendeels onderschatte aanpak is in de strijd tegen ondervoeding en de gevolgen van de klimaatverandering’, zegt Jägermeyr.

De grootste winsten worden geboekt in regio’s die nu al lijden onder waterschaarste, zoals China, Australië, het westen van de VS, Mexico en Zuid-Afrika. Daarvoor is wel een brede aanpak nodig, inclusief wetgeving door lokale overheden en de beschikbaarheid van microkredieten voor kleine boeren.

Klimaatverandering

Volgens de wetenschappers zal een toenemende focus op waterverbruik nodig zijn om de gevolgen van de klimaatverandering te beperken. Door de opwarming van de aarde neemt de kans op droogtes en veranderende neerslagpatronen immers toe, waardoor de beschikbaarheid van water nog belangrijker wordt.

‘Waterbeheer is cruciaal om de dringende wereldwijde uitdaging van duurzaamheid aan te pakken’, zegt medeauteur Johan Rockström van het Stockholm Resilience Centre. ‘Het is al langer een thema in veel lokale en regionale studies. De gevolgen voor boeren zelf zijn al goed gedemonstreerd, maar er was niet eerder een analyse op wereldwijd niveau. Nu we snel de grenzen naderen van wat de planeet aankan, verdient deze studie de aandacht van beleidsmakers op alle niveaus.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.