Turkije investeert opnieuw fors in steenkool

Om aan de stijgende vraag naar goedkope elektriciteit te kunnen voldoen is de Turkse regering van plan om de opwekking van elektriciteit uit steenkool fors te verhogen.

  • Bankwatch (CC BY-NC-SA 2.0) In Aliağa, Izmir, staan windenergie en steenkool letterlijk dicht bij elkaar. Bankwatch (CC BY-NC-SA 2.0)

Nochtans is hernieuwbare energie al goedkoper als externe kosten zoals gezondheidsrisico’s en milieuschade mee in rekening worden genomen.

Dat staat te lezen in het rapport Subsidies voor steenkool en hernieuwbare energie in Turkije, dat vorige week werd uitgebracht door het Internationaal Instituut voor Duurzame Ontwikkeling (IISD)

Drie keer meer energie

Volgens cijfers van 2013 gaf Turkije in dat jaar meer dan 672 miljoen euro uit aan subsidies voor de steenkoolindustrie.

Volgens cijfers van 2013 gaf Turkije in dat jaar meer dan 672 miljoen euro uit aan subsidies voor de steenkoolindustrie.

Dit cijfer houdt geen rekening met het belastingvoordeel en de goedkope leningen die de regering toestaat aan steenkoolprojecten, waardoor het werkelijke cijfer nog hoger ligt.

Volgens het IISD is Turkije van plan om tegen 2030 zijn energiewinning uit steenkool te verdrievoudigen. Turkije zou daarmee de grootste groei kennen in steenkool van alle OESO-landen.

Het rapport werd gepubliceerd op een moment dat publieke en openbare instellingen onder druk staan om niet langer te investeren in bedrijven die steenkool ontginnen.

Vooral windenergie goedkoper

Volgens cijfers in het rapport is de kostprijs van steenkool duurder in vergelijking met die van wind- en zonne-energie, als er ook rekening wordt gehouden met de volksgezondheid en het milieu. De kostprijs van windenergie is zelfs de helft zo goedkoop als die van energie uit steenkool. Ook energie uit zonne-energie blijkt goedkoper.

‘Deze studie levert het bewijs dat we voor eens en altijd moeten stoppen met subsidies in steenkool te pompen’, zegt Peter Wooders van IISD. ‘Als G-20 land dat al toezeggingen heeft gedaan over een geleidelijke uitfasering van subsidies in fossiele brandstoffen, is dit een oproep tot actie voor Turkije.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.