VN halen geld voor ontwikkeling steeds vaker bij bedrijven

Als de Verenigde Naties extern geld zoeken voor ontwikkeling, worden tegenwoordig steevast bedrijven benaderd. Secretaris-generaal Ban Ki-moon vraagt momenteel aan private investeerders om te helpen 100 miljard dollar per jaar op te brengen voor de strijd tegen de klimaatverandering. 

  • UN Development (CC by-nc-nd 2.0) Geld uit fondsen van het bedrijfsleven gingen onder andere naar projecten op het gebied van water, energie, gezondheidszorg, landbouw, financiën en informatietechnologie. UN Development (CC by-nc-nd 2.0)

Op een meer bescheiden schaal ontving het VN-Ontwikkelingsprogramma (UNDP) tussen 2009 en 2013 meer dan 135 miljoen dollar aan fondsen van het bedrijfsleven. Dat geld ging naar projecten op het gebied van water, energie, gezondheidszorg, landbouw, financiën en informatietechnologie.

Critici doen echter een beroep op de VN om de reputatie van sommige van deze bedrijven goed te controleren. Pas als ze zich fatsoenlijk gedragen op het gebied van mensenrechten, arbeidsvoorwaarden, kinderarbeid en duurzaamheid, zou een samenwerking tot stand kunnen komen.

Benetton

Het Zuid-Afrikaanse bedrijf Mediclave leverde sterilisatiemachines om medisch afval te ontsmetten, zoals spuiten en beschermende kleding die gebruikt wordt bij het behandelen van besmettelijke ziekten. In Liberia distribueerde elektronicabedrijf Panasonic 240 zonnelantaarns onder gezondheidswerkers in Monrovia. Met deze lantaarns kunnen ze ook ‘s nachts werken. Het UNDP ging ook een partnerschap aan met Svani Group Limited, een Ghanees bedrijf dat de VN-missie tegen ebola (Unmeer) in Guinee, Liberia, Sierra Leone en Ghana voorzag van minstens acht pantservoertuigen.

Meer recentelijk werkten de Verenigde Naties ook samen met modebedrijf United Colors of Benetton. De UnHate Foundation van Benetton organiseerde een “diversiteitswedstrijd” om de schijnwerpers te zetten op de innovatiekracht, energie en persoonlijke oplossingen die jongeren aandragen voor problemen in de wereld, zoals xenofobie en intolerantie.

Voor de wedstrijd kwamen meer dan 100 inzendingen binnen uit 31 landen. De tien winnaars gingen naar huis met 20.000 euro, beschikbaar gesteld door Benetton. Het bedrijf werkt ook samen met VN-Vrouwen bij de campagne om gendergeweld wereldwijd te elimineren.

Progressief

Nanette Braun, hoofd Communicatie bij VN-Vrouwen, zegt dat de UnHate Foundation van Benetton helpt via advertenties en campagnes op sociale media. ‘We hopen de samenwerking in de toekomst uit te breiden.’

 ‘We hebben altijd voorop gelopen, soms op provocerende en progressieve wijze, als het gaat om sociale kwesties.’

Gevraagd naar Benettons rol in het promoten van deze VN-doelen, zegt Mariarosa Cutillo, manager Corporate Social Responsibility bij Benetton in Milaan, dat dat ‘een integraal onderdeel van het dna’ van het bedrijf is. ‘We hebben altijd voorop gelopen, soms op provocerende en progressieve wijze, als het gaat om sociale kwesties. We willen elke vorm van intolerantie en discriminatie bestrijden.’

Ze wijst erop dat deze benadering is geconsolideerd via sociale projecten en communicatiecampagnes, en ook vertaald is in de oprichting van de UnHate Foundation. Sinds 2011 ontwikkelt het bedrijf sociale programma’s tegen haat en intolerantie via de stichting, en moedigt het leiderschap onder jongeren aan.

Benetton introduceerde ook het initiatief “Werknemer van het Jaar”. Via dat initiatief financierde de UnHate Foundation in 2012 honderd projecten en start-ups van jongeren die hun plannen indienden. ‘Onze duurzaamheidsstrategie richt zich op het centraal stellen van mensen’, zegt ze. Cutillo zegt dat Benetton al twintig jaar op verschillende manieren samenwerkt met de VN. ‘We zien nu meer dan ooit in de VN een cruciale partner voor onze duurzaamheidsstrategie. De partnerschappen met VN-organisaties zien we als wederzijds groeiproces, waarbij ieder zijn eigen rol heeft.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.