VS overwegen nieuwe investeringen in buitenlandse steenkool

Een besluit in Verenigde Staten om de financiering van de buitenlandse kolenindustrie aan banden te leggen, wordt wellicht teruggedraaid. Middelpunt van het debat is de Export-Import Bank die verantwoordelijk voor stimulering van de export.

  • CC Kym Farnik In december stemde de Amerikaanse Export-Import Bank in met beperking van de financiering van de overzeese kolenindustrie. CC Kym Farnik

In december stemde de bank in met beperking van de financiering van de overzeese kolenindustrie. Projecten komen alleen nog in aanmerking voor financiering als ze dure technologie voor ondergrondse CO2-opslag gebruiken.

Dat beleid maakt het praktisch onmogelijk nieuwe kolenprojecten te financieren, behalve in bijzondere gevallen. Voor de armste landen wordt een uitzondering gemaakt, als ze de voor hen zo schoonst mogelijke technologie gebruikten. Die ruimte wordt wellicht aanzienlijk uitgebreid naar meer landen, als gevolg van een ruzie die niet direct te maken heeft met met de kolenindustrie.

Conservatieve wetgevers vinden dat de Export-Import Bank zich schuldig maakt aan verspilling van overheidsgeld en vriendjespolitiek omdat bedrijven selectief worden gefinancierd. Het mandaat van de bank moet eind september voor een paar jaar verlengd worden door het Congres en in de afgelopen maanden is een hevig debat losgebarsten over de vraag of dat wenselijk is. Het nieuwe beleid ten aanzien van de kolenindustrie kan als wisselgeld dienen om de goedkeuring van de conservatieven te krijgen.

2 miljard dollar

Compromisvoorstellen in zowel het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden als de Senaat, zouden zich richten op het verlengen van de vergunning van de bank, maar tegelijkertijd het kolenbeleid uithollen. Joe Manchin, een gematigde Democratische senator uit een steenkoolrijke staat, zou bijvoorbeeld het aantal arme landen dat in aanmerking komt voor steun aan kolenprojecten willen uitbreiden. Aan soortgelijke voorstellen wordt naar verluidt gewerkt in het Huis van Afgevaardigden.

Sommige critici van de Export-Import Bank zien echter niets in de poging de goedkeuring te koppelen aan verzwakking van het steenkoolbeleid. “Dat Obama de kolenindustrie aanpakt is absurd, maar het is niet belangrijk voor het debat over de Ex-Im Bank”, zegt Dan Holler, communicatiedirecteur van Heritage Action for America, een conservatieve belangengroep. “Sommige wetgevers en belangengroepen willen het over steenkool hebben, maar de werkelijke vraag is of het charter van de bank verlengd moet worden”, zegt hij. “Wij geloven dat we het moeten laten verlopen.”

De restricties van de bank op steenkool kunnen een aanzienlijke impact hebben op de Amerikaanse steun aan steenkoolprojecten. Van het budget van de bank, dit jaar zo’n 32 miljard dollar, gaat een kwart naar projecten die gerelateerd zijn aan energie. Hoewel de hoogte van de financiering van steenkoolprojecten in de loop der jaren varieerde, ging in de topjaren zo’n 2 miljard dollar naar de industrie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.