Wapenverkoop daalt, behalve in Rusland

De honderd grootste wapenproducenten hebben in 2013 voor 402 miljard dollar wapens verkocht, blijkt uit de laatste cijfers van het Stockholm International Peace Research Institute (Sipri). Alleen Russische bedrijven lieten een aanzienlijke groei zien.

 

  • Armando G Alonso (CC BY-NC-SA 2.0) De groei dateert van voor de Russische interventie in Oekraïne en de Krim in februari van dit jaar. Armando G Alonso (CC BY-NC-SA 2.0)

De totale verkoop daalde met 2 procent vergeleken met het voorgaande jaar. Het is het derde opeenvolgende jaar dat de totale wapenverkoop door deze bedrijven daalt. Toch steeg de Russische verkoop met 20 procent in 2013.

De sancties tegen Rusland zullen op korte termijn geen grote gevolgen hebben.

Siemon Wezeman, onderzoeker bij het Sipri, zegt dat de opvallende groei in Rusland, in zowel 2012 als 2013, grotendeels een gevolg is van investeringen in de Russische overheid in de voorgaande jaren.

‘Deze investeringen zijn bedoeld om de nationale productiecapaciteit en de wapens te moderniseren en op gelijk niveau te komen met de technologie van Amerikaanse en westerse wapenproducenten.’

De groei dateert echter van voor de Russische interventie in Oekraïne en de Krim in februari van dit jaar. Door de militaire en economische sancties die de VS en West-Europa dit jaar Moskou oplegden, is het mogelijk dat de Russische wapenverkoop, vooral de export, in 2014 is gedaald.

Wezeman zegt dat het bijna onmogelijk is voorspellingen te doen over de Russische wapenverkoop. De sancties zullen op korte termijn geen grote gevolgen hebben, denkt hij, maar de Russische industrie kan er last van krijgen als ze jarenlang in stand worden gehouden.

Koude Oorlog

De Sipri-cijfers laten in West-Europa een gemengd beeld zien. Franse bedrijven noteren groeiende verkoopcijfers, terwijl die van Britse bedrijven stabiel bleef. Bij Italiaanse en Spaanse wapenproducten zet een dalende lijn zich voort.

Het Russische bedrijf met de grootste verkoopgroei in 2013 is Tactical Missiles Corporation, met een groei van 118 procent. Daarna volgen Almaz-Antey (34 procent) en United Aircraft Corporation (20 procent).

Door de gestegen verkoop belandde Almaz-Antey in 2013 op de twaalfde plaats in de lijst van grootste wapenproducenten. In de top-10 staan sinds het einde van de Koude Oorlog alleen producenten uit de VS en West-Europa.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.