Wereldbank zoekt miljarden voor duurzame energie

Om de wereld te voorzien van duurzame energie, een ambitieus doel van de Verenigde Naties (VN), zijn miljarden dollars extra nodig. De beloften die er nu liggen, zijn onvoldoende om de doelen van SE4ALL (Sustainable Energy for All) te halen, volgens Jim Yong Kim, voorzitter van de Wereldbank.
 

Tijdens het onlangs gehouden eerste wereldwijde VN-forum over hernieuwbare energie, dat zich in het bijzonder richtte op elektriciteitsvoorziening in ontwikkelingslanden, kwam een waslijst beloften op tafel.

Noorwegen is volgens de VN van plan dit jaar wereldwijd 330 miljoen dollar te investeren in hernieuwbare energie, terwijl de Bank of America voor de komende drie jaar 500 miljoen beloofd heeft, als onderdeel van een verplichting van 50 miljard voor de komende tien jaar gericht op bedrijven en duurzaamheid. De belofte van 50 miljard werd in 2012 gedaan door grote bedrijven tijdens de conferentie Rio+20 in Brazilië.

Daarnaast heeft de Organisatie voor Olie-Exporterende Landen (OPEC) een fonds voor energievoorziening ingesteld met een miljard dollar. De Afrikaanse Ontwikkelingsbank heeft duurzame energieprojecten goedgekeurd voor totaal 4,5 miljard dollar, terwijl Brazilië met het programma ‘Licht voor Iedereen’ bijna 15 miljoen mensen heeft bereikt die voorheen zonder elektriciteit leefden.

Grote bedrijven

Maar om de doelstellingen van SE4ALL te halen en de energiecrisis op te lossen, is tegen 2030 maar liefst 600 tot 800 miljard dollar nodig. Wereldbankvoorzitter Jim Yong Kim wees er eerder op dat dat geld nodig is voor drie doelen: toegang tot energie, energiebesparing en hernieuwbare energie.

In sommige landen heeft slechts één op de tien mensen elektriciteit, blijkt uit cijfers van de Wereldbank. Om dat te veranderen, willen de VN met name geld aantrekken van de private sector en internationale organisaties. Tijdens het recent gehouden forum waren vertegenwoordigers aanwezig van Bank of America, Citigroup, Coca Cola, Deutsche Bank, Shell, Philips Lightning, Statoil en Sumitomo Chemical.

Activisten in de energiesector zijn echter sceptisch over de rol van grote bedrijven. Bedrijven zoals Shell investeren miljarden in fossiele brandstoffen, zegt Dipti Bhatnagar van Friends of the Earth (FoEI). “We hebben de secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, gewaarschuwd dat SE4ALL en andere VN-initiatieven gekaapt zijn door vervuilende energiebedrijven die ze gebruiken om hun imago schoon te wassen”, zegt ze.

De bedrijven blokkeren volgens haar een snelle transformatie van het gebruik van fossiele brandstoffen naar een meer duurzame energievoorziening.

Te dure energie

Meena Raman van het Third World Network uit Maleisië, is ook kritisch over de rol van grote bedrijven in SE4ALL. “Als het initiatief grotendeels gedomineerd wordt door grote energiebedrijven, multilaterale ontwikkelingsbanken en privaat kapitaal dat commercieel rendement moet opleveren, is het de vraag of de belangen van de mensen zonder elektriciteit hier centraal staan”, zegt ze.

De nadruk op dure, gecentraliseerde moderne energiesystemen, ondermijnt volgens haar het doel om iedereen van energie te voorzien. Een groot deel van de armen in de wereld kan volgens haar de minimaal benodigde energie verkrijgen uit goedkope, plaatselijke, traditionele energiebronnen. “Niet per se omdat er geen moderne energievoorziening beschikbaar is, maar vooral omdat die te duur is voor armen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.