Wereldwijd helft minder ontbossing sinds 1990

Het tempo waarin de wereld ontbost is gehalveerd, zeggen de Verenigde Naties (VN) in een rapport dat maandag 7 september is verschenen.

  • crustmania (CC BY 2.0) Volgens het VN-rapport is sinds 1990 een oppervlakte bossen ter grootte van Zuid-Afrika verloren gegaan. crustmania (CC BY 2.0)

Er was vooral goed nieuws te melden in de Zuid-Afrikaanse havenstad Durban. Daar werd het Global Forest Resources Assessment voorgesteld, een vijfjaarlijkse evaluatie van de VN-Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO), dat al sinds 1948 bericht over de staat van de bossen in de wereld.

Wat blijkt is dat het tempo waarin er bossen verloren gaan met 50 procent is verminderd sinds 1990. Volgens het rapport leverden alle regio’s ter wereld inspanningen om ontbossing tegen te gaan.

Verlies ter grootte van Zuid-Afrika

De VN relativeren het goede nieuws ook enigszins want toch zijn er nog steeds enkele landen die achterblijven met goede resultaten. Ook is het zo dat ontbossing op zich nog wel steeds doorgaat.

Onlangs nog werd er aan de hand van satellietdata aangetoond dat ontbossing lang niet beperkt blijft tot de bekende probleemlanden zoals Brazilië en Indonesië, maar ook in de Mekongdelta, West-Afrika, Madagaskar en Latijns-Amerika groot is.

De vraag naar palmolie en rubber zijn samen met sojateelt en veehouderij de belangrijkste motoren voor de ontbossing in die landen.

Volgens het rapport is sinds 1990 een oppervlakte bossen ter grootte van Zuid-Afrika verloren gegaan.

Waar de planeet een kwarteeuw geleden nog voor 31,6 procent bedekt was met wouden, is dat percentage in 2015 gezakt naar 30,6 procent.

De grootste verliezen zijn voor Zuid-Amerika en Afrika, al zegt het FAO-rapport dat ook op die continenten ‘de verliezen substantieel zijn afgenomen in de laatste vijf jaar.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.