Concreet actieplan of 55 miljoen ondervoede kinderen?

Als de Voedseltop in Madrid volgende week niet op de proppen komt met een concreet actieplan om ondervoeding tegen te gaan, zullen zo’n 55 miljoen kinderen jonger dan vijf jaar nog steeds geconfronteerd worden met levensbedreigende ondervoeding.
De prijzen van basisvoedsel zijn opnieuw teruggedrongen tot het niveau van 2006, maar ondervoeding bij kinderen blijft zorgen voor de dood van bijna 10.000 kinderen per dag. Dit omwille van het gebrek aan voedingsstoffen, vitamines en mineralen in hun voeding.
Vandaag kan de meest dodelijke vorm van ernstige acute ondervoeding effectief behandeld worden, maar slechts één op de tien getroffen kinderen krijgt de door de VN aangeraden behandeling met gebruiksklare therapeutische voeding. Volgens de twee NGO?s is een eerste stap ervoor zorgen dat alle ernstig ondervoede kinderen behandeld zouden worden tegen 2012.

Meer dan een praatbarak


‘Als Ban Ki-moon en José Luis Zapatero willen dat deze top meer wordt dan een praatbarak, moeten ze erop aandringen dat voedselhulp verandert, en dat er nieuwe mechanismen worden ontwikkeld om de 50 landen die het hardst getroffen zijn door ondervoeding bij kinderen, te steunen’, zegt Stéphane Doyon, ondervoedingsexpert van Artsen Zonder Grenzen.
Ondanks de vooruitgang in ondervoedingswetenschap, blijft voedselhulp nog steeds te veel bestaan uit granen, maïs of rijst, wat neerkomt op het equivalent van water en brood. Dit komt niet overeen met de minimumnoden van kwetsbare kinderen tussen zes maanden en drie jaar. Zij zitten in een kritieke fase van groei en ontwikkeling.
‘Overheden, donoren en de Wereldgezondheidsorganisatie moeten dringend nieuwe beleidsplannen en financieringen opzetten om de nieuwe voedselhulpstandaarden te implementeren’, zegt Olivier Longué, Algemeen Directeur van ACF-Spanje. ‘We kunnen geen voedselhulp blijven geven die we niet aan onze eigen kinderen zouden geven’.

We kunnen geen voedselhulp blijven geven die we niet aan onze eigen kinderen zouden geven.
3 miljard euro nodig


Voeding die is aangepast aan de noden van kleine kinderen zal voedselprogramma?s duurden maken. Artsen Zonder Grenzen en ACF schatten dat zo’n 3 miljard euro onmiddellijk nodig is om acute ondervoeding bij kinderen tegen te gaan.
‘Dit geld zal nuttig besteed worden. Als we hen de juiste voeding kunnen geven, zorgen we er voor dat miljoenen kinderen worden gered van ernstige levensbedreigende ondervoeding’, zegt Olivier Longué. ‘Zonder een concreet engagement om ondervoeding tegen te gaan, zullen de Millenniumdoelstellingen 1 en 4, die honger en kindersterfte willen tegengaan, nooit gehaald worden. Honger en ondervoeding bestrijden is van essentieel belang, gepaste voeding krijgen is een basisrecht.’
Hoewel de VN in juli een Globaal Actieplan lanceerden, is er nog steeds geen mechanisme opgesteld om landen te helpen efficiënte voedselprogramma’s op te starten.
‘Als een ontwikkelingsland HIV/AIDS of malaria wil aanpakken, weet men waar men terecht kan voor technische en financiële steun’, zegt Stéphane Doyon. ‘Zo’n internationale steun bestaat vandaag niet voor het bestrijden van ondervoeding bij kinderen.’
Artsen Zonder Grenzen en Action Contre La Faim behandelden in 2006 en 2007 meer dan 380.000 ondervoede kinderen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.