Jongeren willen een veilig klimaat

Van 3 tot 14 juni vonden in Bonn (Duitsland) de jaarlijkse tussentijdse klimaatonderhandelingen plaats. Een kleine 3000 afgevaardigden van regeringen en internationale organisaties, wetenschappers, jongeren, en mensen uit het middenveld kwamen er samen om te onderhandelen over hoe het nieuwe internationale klimaatakkoord eruit moet zien. Robbert Casier, jongerenvertegenwoordiger Klimaat van de Vlaamse Jeugdraad was er bij in Bonn en maakt de balans op.

  • Flickr /  Young FOeE Jongeren voeren actie tijdens de klimaatonderhandelingen in Bonn. Flickr / Young FOeE

De tussentijdse klimaatonderhandelingen vormen de opstap voor de volgende klimaattop, de COP 19, die dit jaar zal doorgaan in Warschau van 11 tot 22 november.
Voor die top zijn alle ogen gericht op de opvolger van het Kyotoprotocol. Dat protocol moet klaar zijn tegen 2015 om tegen 2020 van kracht te worden. Het is in elk geval de bedoeling dat het nieuwe akkoord verder gaat dan het huidige Kyotoprotocol, dat slechts 15 procent van de globale broeikasgasuitstoot omvat. Tof weetje: aangezien de klimaattop van 2015 in Parijs zal doorgaan, zal het nieuwe akkoord waarschijnlijk het Parijs-protocol gaan heten.

Rusland blokkeert klimaatonderhandelingen

De conferentie verliep echter in mineur. Rusland blokkeerde een van de werkgroepen gedurende de volledige twee weken en eist dat er eerst terug over procedures zou worden gepraat. Aangezien alle beslissingen met consensus genomen worden, kan één land de onderhandelingen serieus vertragen. In de wandelgangen werd gefluisterd dat Rusland nog niet vergeten is dat het vorig jaar, op de klimaattop in Doha, totaal genegeerd werd. Daarom zou het nu willen tonen dat het niet zomaar met zich laat sollen. Door Rusland’s blokkering kon niet gepraat worden over de nationale acties voor het verminderen van de opwarming, de zogenaamde NAMA’s (Nationally Appropriate Mitigation Action) of over de impact van klimaatveranderingen op kwetsbare landen die door mitigatie of zelfs adaptatie niet meer vermeden kan worden. Vooral voor eilandstaten zoals Fiji of Tuvalu was dit een grote opdoffer. In de andere werkgroepen werd wel vooruitgang geboekt.

Onder meer op het vlak van bosbouw (REDD+), financiering (Groene Klimaatfonds), en de opvolger van het Kyoto-protocol vorderden de informele gesprekken gestaag. Er heerste dan ook een voorzichtige optimistische sfeer, hoewel iedereen beseft dat de uitdagingen groot blijven en er weinig tijd rest.

Alles draait rond “evenwicht”

“Evenwicht” (of Equity) is hét centrale thema van deze onderhandelingen geworden. Het nieuwe akkoord moet immers rekening houden met een heleboel delicate situaties en evenwichten. Wie zal de emissies het meest verminderen? Wie zal het meest investeren? Investeren in adaptatie en/of mitigatie? Allereerst is er natuurlijk het grote verschil tussen de ontwikkelings- en ontwikkelde landen. Uit een workshop op de onderhandelingen bleek dat meer dan 70 procent van het potentieel om de globale uitstoot te verminderen bij ontwikkelingslanden ligt, terwijl 85 procent van de capaciteit (technologie, financiële middelen) bij westerse landen zit.

Ten tweede is er ook het intergenerationeel evenwicht, een principe waar vooral de jongerenorganisaties op focusten. Voor hen moet het nieuwe akkoord vermijden dat de huidige jeugd en alle toekomstige generaties moeten opdraaien voor het huidige gebrek aan actie. YOUNGO, de organisatie die alle jongeren op klimaatonderhandelingen verenigt, lobbyde alvast actief voor dit principe.
Het evenwicht tussen mitigatie en adaptatie is ook zeer delicaat. Voor sommige landen zijn adaptatie-investeringen immers even belangrijk, of zelfs belangrijker op de korte termijn.

Tijdens de onderhandelingen werden ook de resultaten van een studie van het IEA (Internationaal Energie Agentschap) verspreid. Deze studie geeft aan dat we met de huidige gemaakte beloftes op weg zijn naar een globale temperatuursstijging tussen de 3.6 en 5.4°C tegen 2100. Vooral voor de Europese Unie is dit een probleem. Zij hebben de 2°C –grens immers als een hoeksteen van het Europese energiebeleid ingekapseld. De EU benadrukte tijdens de onderhandelingen dan ook verschillende keren dat het beperken van de globale temperatuurstijging tot 2°C het grote doel is. “We moeten luisteren naar wat de wetenschappers ons vertellen” was een veelgehoorde zin. Voorlopig ziet het er echter niet goed uit. Alhoewel de broeikasgasuitstoot van de VS en Europa (en ook België) sterk gedaald is, blijft de globale uitstoot jaar na jaar stijgen. Iedereen kijkt reikhalzend uit naar het eerste deel van het nieuwe klimaatrapport van het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change), dat eind september zal worden vrijgegeven.

De jeugd van vandaag wordt opgezadeld met een gigantische schuld

Voor de jongeren was het duidelijk dat verschillende landen niet beseffen hoe ernstig de situatie is. Er staat zeer veel op het spel en de tijd is bijna op. Men is de jeugd van vandaag aan het opzadelen met een gigantische schuld. Het wordt tijd dat wij als jongeren wereldwijd van ons laten horen en onze politici dwingen tot het tonen van echt leiderschap.

Robbert Casier plant, als jongerenvertegenwoordiger Klimaat, ondermeer een groot klimaatdebat in oktober dat zal focussen op concrete oplossingen voor het drastisch verlagen van onze broeikasgasuitstoot. Wil je hieraan meewerken, stuur dan gerust een mailtje naar climateyouthdelegate@vlaamsejeugdraad.be .

Meer info vind je op www.vlaamsejeugdraad.be en www.belgianunyouthdelegates.com

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.