Mexicanen vrezen komst van oliebedrijven

Ook private oliebedrijven mogen zich voortaan laven aan de Mexicaanse olievoorraden. Het Mexicaanse parlement paste vorige maand zijn grondwet aan om de oliemarkt te liberaliseren. De Mexicanen zelf zijn er niet gerust in. Ze hebben slechte ervaringen met zware vervuiling door staatsoliebedrijf Pemex.

  • Susan Keith/IPS Een vogel onder de olie in de Golf van Mexico. Susan Keith/IPS

Door de aanpassing van de grondwet kunnen private bedrijven, uit Mexico maar ook uit het buitenland, in de Mexicaanse olie-industrie investeren.

Mexicanen die in de buurt van olievelden leven, vrezen nog meer problemen. Ze hebben nu al slechte ervaringen met staatsoliebedrijf Pemex.

Wekenlang in brand

In de zuidelijke deelstaat Tabasco bijvoorbeeld stond olie- en gasbron Terra 123 sinds eind oktober wekenlang in brand. Pas op 21 december kreeg Pemex het lek onder controle.

Een inheemse gemeenschap van 1500 mensen anderhalve kilometer verderop werd nooit geëvacueerd.

Het gaslek heeft onherstelbare schade toegebracht, zegt Hugo Ireta van de Ecologische Vereniging Santo Tomás, die slachtoffers van Pemex in Tabasco bijstaat.

Rechtszaken tegen Pemex

De vereniging gaat samen met de getroffen gemeenschappen schadevergoeding eisen van Pemex.

Bij een analyse van stalen die in mei, augustus en september genomen zijn met het oog op een rechtszaak, waren al lood, cadmium en aluminium gevonden in het waterzuiveringsstation in Centla, een station dat 21 gemeenschappen bedient.

Inwoners van de dorpen Cunduacán en Huimanguillo hebben in juni al een collectieve rechtszaak aangespannen tegen Pemex.

“De gemeenschappen vechten voor schadevergoeding maar Pemex zegt dat er geen schade is, ook al is de impact bewezen”, zegt Ireta.

Negende olieproducent ter wereld

Er wordt olie gewonnen in dertien van de zeventien gemeenten in Tabasco. De productie loopt op tot een half miljoen vaten (van 159 liter) per dag.

Met een productie van bijna drie miljoen vaten per dag staat Mexico op de negende plaats van de rangschikking van de grootste olieproducerende landen ter wereld. Het is goed voor 3,6 procent van de wereldwijde olieproductie. Meer dan een derde van de Mexicaanse olie gaat naar de Verenigde Staten.

Sinds de jaren dertig mocht alleen Pemex olie bovenhalen in Mexico. Maar het staatsbedrijf kampt met hoge schulden, dalende reserves en technologische problemen. Er zijn ook beschuldigingen van slecht beheer en corruptie.

Pure anarchie

Door de grondwetswijziging van vorige maand kan de regering voortaan privébedrijven de toestemming geven om naar olie te zoeken en olie te winnen. In andere Latijns-Amerikaanse landen, zoals Argentinië, Ecuador en Peru, kan dat al langer. Conflicten met de plaatselijke bevolking komen daar vaak voor.

“Het was al moeilijk met Pemex, met de privébedrijven zal het pure anarchie zijn”, zegt Hugo Ireta. “Nigeria heeft zware problemen met private oliebedrijven, hetzelfde zal hier gebeuren.”

In het West-Afrikaanse land tappen gewapende groepen olie van de pijpleidingen af om die op de zwarte markt te verkopen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.