Ngo's vragen hernieuwde aandacht voor mijncontracten

Broederlijk Delen en 11.11.11 grijpen het aangekondigde ontslag van Pierre Chevalier als gezant in de VN-Veiligheidsraad aan om hernieuwde aandacht te vragen voor de Congolese mijncontracten. Ze vragen aan de Belgische diplomatieke delegatie om extra inspanningen te leveren zodat de mijnbouw kan aangewend worden voor de ontwikkeling van het Congolese volk.
Minister De Gucht kondigde eind 2006 in de Senaat aan het Belgische lidmaatschap in de VN-Veiligheidsraad aan te wenden om het beheer van de Congolese mijnsector op de internationale agenda te plaatsen. Congolese, Belgische en internationale ngo’s waren verheugd toen België dit als prioriteit naar voor schoof. Vele rapporten van een VN-onderzoekspanel toonden immers aan hoe Congo geplunderd werd door privé-maatschappijen. Erger nog: in bepaalde gevallen was zelfs duidelijk dat opbrengsten van mijnbouw de oorlog mee in stand hielden.
In 2007 werd Pierre Chevalier benoemd als Belgisch gezant van de minister voor de VN-Veiligheidsraad. Toen bleek dat hij ook bestuurder van de group George Forrest International was, lokte, dit heel wat verontwaardiging uit. De ‘Forrest groep’ was immers geen toonbeeld van goed beheer en transparantie in de Congolese mijnsector.
Verschillende rapporten van de o.a de Wereldbank, de Verenigde Naties ,van diverse internationale auditbureaus en ngo’s formuleerden ernstige bedenkingen bij de manier waarop de Forrest-groep in Katanga de voorbije jaren deze mijncontracten afsloot.
De internationale ngo-campagne onder de naam “A fair share for Congo” boekte in 2007 een belangrijk succes. Onder druk van de internationale gemeenschap besloot de nieuwe Congolese regering een Interministeriële Commissie aan te stellen. Deze moest nagaan in welke mate een 60-tal contracten eerlijk waren afgesloten tussen privé-maatschappijen en Congolese Staatsbedrijven.

Lacunes


“Ondanks het feit dat de Commissie onder grote tijdsdruk werkte en het onderzoek getekend werd door een gebrek aan transparantie werden toch heel wat zaken blootgelegd” zegt Ruth Beeckmans van Broederlijk Delen.
Ook bij contracten afgesloten met bedrijven die onder de groep van George Forrest International vallen werden lacunes vastgesteld.
In bepaalde contracten afgesloten met enerzijds Entreprise Generale Malta Forrest (EGMF), Groupe George Forrest (GGF) en anderzijds het staatsbedrijf Gecamines werden o.a. volgende onregelmatigheden vastgesteld: ontbreken van haalbaarheidsstudies, onevenwichtigheden in de verplichtingen van de verschillende partijen, het niet nakomen van aangegane engagementen, met grote verliezen voor de Congolese Staat tot gevolg.

Zuivere koffie


“Broederlijk Delen en 11.11.11 waren ook al niet erg gelukkig hoe de mogelijke belangenvermenging van Chevalier in 2007 werd opgelost” zegt Johan Cottenie van de koepel 11.11.11. “ Hij nam ontslag als beheerder van de Forrest Group, maar het mogelijk vermoeden dat hij in wezen loyaal zou blijven aan het mijnbedrijf bleef overeind. Toen al was het ontslag als VN-gezant veel correcter geweest. Goed dus dat alsnog zuivere koffie wordt geschonken.”
België heeft nog tot eind 2008 de tijd om in de VN-veiligheidsraad met klem het debat over goed beheer van natuurlijke rijkdommen in Congo te blijven voeren. We vragen aan België dat zij alle steun geeft aan de Congolese regering om de conclusies van de Interministeriële Commissie in praktijk om te zetten en maatregelen worden genomen zodat de buitenlandse mijnbedrijven en de Wereldbank de bestaande regelgeving – zoals de OESO-richtlijnen voor multinationals – gaan respecteren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.