Open brief aan Staatssecretaris De Block

Uit verontwaardiging over een uitspraak van Staatssecretaris voor Asiel en Migratie De Block in de aflevering van Terzake van afgelopen vrijdag, kroop de Christelijke Basisbeweging (CBB) in haar pen en richtte een open brief aan de Staatssecretaris. In tegenstelling tot de Staatssecretaris vindt de CBB dat het niet misdadig is om mensen te helpen die illegaal in ons land zijn.

Geachte mevrouw de Staatssecretaris,

Als Christelijke Basisbeweging moet er ons, na de uitzending van Terzake van afgelopen vrijdag, het één en ander van ons hart. 

U beweert onder andere dat het misdadig zou zijn om mensen die onderduiken in de ‘illegaliteit’ te helpen. Dat is, zoals u kunt nalezen in de wet, niet het geval. Het is geen misdaad om mensen zonder wettig verblijf te helpen. Wij zien ook in onze omgeving mensen die overleven zonder wettig verblijf. Wij kunnen en willen niet blind blijven voor hun noden en verzuchtingen, hun dromen en hun angst.

In onze beweging is er bijvoorbeeld Saïd, die Somalië ontvluchtte en wiens asielprocedure in juni, na meer dan vier jaar werd afgewezen. Hij kreeg het bevel om het grondgebied te verlaten, nationaliteit Somalië. 

Er worden geen mensen gedwongen gerepatrieerd naar Somalië (en zeker niet naar Zuid-Somalië waar Saïd vandaan komt) omdat het te gevaarlijk is. IOM begeleidt ook geen vrijwillige terugkeer naar Somalië omdat het te gevaarlijk is.

Wat verwacht u dan van iemand als Saïd, mevrouw de Staatssecretaris? En wat verwacht u van ons in dit geval? Verwacht u echt dat wij onze handen van hem aftrekken nadat hij hier jarenlang als vrijwilliger heeft meegewerkt en ons heeft ondersteund waar hij maar kon? Waar moeten mensen als Saïd naartoe, hij is maar één van de vele zogenaamd ‘onverwijderbaren’.

Mensen verdampen niet, mevrouw de Staatssecretaris.
Uw uitspraken zijn voor ons niet geloofwaardig zolang u zwijgt over deze groep van mensen. U weet dat er heel wat mensen zijn die niet terug kunnen. Zij verdienen een menswaardige oplossing. Mensen verdampen niet, mevrouw de Staatssecretaris. 

Wat de ‘vrijwillige’ terugkeer betreft, daar kunnen we tot op zekere hoogte achter staan. Dit echter op voorwaarde dat het gaat om een duurzame re-integratie in het land van herkomst. Daarvoor zijn tijd en middelen nodig. U zegt dat u heel erg inzet op vrijwillige terugkeer, we hopen dan ook dat het budget voor ‘vrijwillige’ terugkeer binnenkort dat van de gedwongen terugkeer zal overschrijden.

Voor suggesties om tot een duurzame re-integratie te komen verwijzen we u graag door naar de campagne van KMS/AMOS die nu loopt onder de slogan ‘Vrijwillige’ terugkeer? Stuur migranten niet terug naar AF! 

Wij hopen op een snel en constructief antwoord en kijken uit naar een humaan beleid dat meer doet dan de instroom beperken en de uitstroom bevorderen.

Hoogachtend,

Leo Bernaerts, Cecile d’Huyvetter, Fons Heirbaut, Hilde Geraets, Miriam Meeusen
Stuurgroep Christelijke Basisbeweging 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.