‘Enkel vertrouwen op zelfbestuur bedrijven is absoluut onvoldoende’

‘Politici, maak het makkelijker voor Belgische bedrijven om klimaatvriendelijk te worden’

Paul Teysen / Unsplash

‘In België hebben we dringend nood aan politiek beleid dat het pad effent naar een toekomstbestendige economie’, schrijft WWF-medewerker Julie Vandenberghe.

Het jaarlijkse World Economic Forum (WEF) in Davos is afgelopen. De belangrijkste les? De klimaatproblematiek en het verlies aan natuur betekenen een kolossale bedreiging voor de globale bedrijfswereld. Heel wat captains of industry zijn zich daar intussen van bewust: ze willen de gigantische uitdaging aanpakken. Daartoe moet de politiek nu het juiste kader scheppen, schrijft Julie Vandenberghe, Head of Policy and Business bij WWF-België.

Extreme weersomstandigheden, biodiversiteitsverlies, ineenstortende ecosystemen, milieuvervuiling en een tekort aan natuurlijke hulpbronnen: ze worden allen gerekend tot de grootste risico’s waarmee we de komende tien jaar te kampen zullen hebben. Dat blijkt uit het WEF Global Risks Report, dat onlangs gepubliceerd werd.

De mondiale bedrijfswereld is dan ook bijzonder verontrust. Als we niet snel collectief en mondiaal actie ondernemen, zullen bedreigingen zoals extreme weersomstandigheden alleen maar groter en intenser worden, met naast een enorm menselijk leed een enorme economische schade als gevolg.

Gezonde economie

Het aantal bedrijven dat aan de slag gaat met de op wetenschap gebaseerde klimaat- en natuurdoelstellingen (Science-Based Targets) groeit exponentieel. Binnen de BEL20 zijn er 9 bedrijven met specifieke doelen op dit vlak: AB Inbev, Confinimmo, Elia, GBL, Proximus, Solvay, UCB, Umicore en WDP. Klimaat en biodiversiteit worden eindelijk erkend als communicerende vaten die samen de basis vormen voor een gezonde economie. Die nieuwe mindset bleek afgelopen zomer overduidelijk, toen meer dan 100 bedrijven zich vastberaden schaarden achter de invoering van een sterke Europese natuurherstelwet. Uit engagement en uit eigenbelang.

Probleem: een groot deel van het huidige politieke beleid helpt de bedrijven niet in hun inspanningen.

Probleem: een groot deel van het huidige politieke beleid helpt de bedrijven niet in hun inspanningen om de klimaat- en biodiversiteitscrisis doeltreffend aan te pakken, integendeel. Klimaatbeleid blijft te vrijblijvend, een kwaliteitscheck is afwezig. Terwijl een reeks vooruitstrevende kleinere en grotere spelers in de bedrijfswereld mee lijkt, en zij hun impact op natuur en klimaat via nieuwe bedrijfsstrategieën reduceren, focust de politiek zich op gefragmenteerd en weinig diepgaand beleid. De sense of urgency is er nog steeds niet voldoende doorgedrongen.

Welomlijnde visie

Ja, er zijn politieke verbintenissen, zoals het Akkoord van Parijs, en ja, die leiden tot vrijwillige bedrijfsinitiatieven. Maar een structurele, welomlijnde visie? Die blijft afwezig en daar moet de politiek zich op toeleggen, in plaats van op vage criteria voor bedrijven.

In België hebben we dringend nood aan politiek beleid dat het pad effent naar een toekomstbestendige economie. De lat moet voor iedereen hoger gelegd worden; enkel vertrouwen op bedrijven die zelf beslissen hoever ze gaan in hun klimaatbeleid is absoluut onvoldoende in een tijd waar de nadelen van een op hol geslagen klimaat de maatschappij zo breed treft. Een beleid dat een wetenschappelijke basis voor bedrijfsstrategieën aanmoedigt en de good practices faciliteert en ze tot regel maakt, dát hebben we nodig.

Als het gaat over de reductie van emissies, bijvoorbeeld, of het verlies aan biodiversiteit, speelt doortastende actie van bedrijven een sleutelrol. Via duidelijk beleid moeten we hun acties sturen en win-wins creëren voor natuur en klimaat. Geen wouden meer kappen voor Belgische chocolade, de landbouw ondersteunen die bodems herstelt, onze rivieren weer doen meanderen, wetlands herstellen om de watertoevoer te garanderen en om onze industriële infrastructuur en onze woningen te beschermen tegen overstromingen.

Als we al die dingen niet doen, zullen de uitdagingen alleen maar groter worden. Een groot deel van de rekening zal bovendien doorgeschoven worden naar de volgende generaties.

Vandaag al

De transitie zal zowel uitdagend als complex zijn, maar hoe langer we wachten, hoe moeilijker de oplossingen worden. Hierin moet de overheid het voortouw nemen, met een geloofwaardige visie, sterke plannen en een beleid dat de positieve acties beloont en de negatieve remedieert. Zullen politieke partijen de toegenomen actie in de economische wereld erkennen en correct ondersteunen met een kader? Of ter plaatse blijven trappelen met vaag beleid?

Zullen we dit jaar politieke voorstellen en plannen zien die Belgische bedrijven helpen om de planeet minder geweld aan te doen? Wij roepen onze beleidsmakers op om zich te laten inspireren door de bedrijven die vandaag al dat sterke engagement voor onze planeet opnemen. Enkel samen kunnen we de ongeziene risico’s waar we als mensheid voorstaan, indammen. We hebben geen andere keuze.

Julie Vandenberghe is Head of Policy and Business bij WWF-België.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.