Kiezers zkn. democratie

Barack Obama is ein Berliner en John McCain a Hamburger. Flauwe grap, maar vaak lijkt het niveau van de hyper gemediatiseerde verkiezingen in de Verenigde Staten niet echt hoger te klimmen. Die verkiezingen hebben echter een groot impact op oorlog, vrede, handel en debat in de wereld, ook al heeft de wereldbevolking er geen zeg in, hoogstens een figurantenrol als enthousiast publiek bij de Brandenburger Tor.
De spektakeldemocratie van de VS en haar consequenties in de wereld worden door verschillende auteurs geanalyseerd, onder andere door Fareed Zakaria in De toekomst van vrijheid, Cornel West (zie interview op blz. 22) in Democracy Matters en Benjamin Barber in Het rijk van de angst. Oorlog, terrorisme en democratie. West en Barber zijn in september te gast in het Kaaitheater (zie blz. ). Net voor de verkiezingen van dit najaar voegt radicaal denker en gevierd andersglobalist Noam Chomsky daar zijn volume aan toe met Mislukte Staten. Machtsmisbruik en de aanslag op de democratie.
Noam Chomsky is niet altijd zo helder en goed geargumenteerd als je zou verwachten van iemand die twee jaar geleden door de lezers van het Britse Prospect Magazine en het Amerikaanse Foreign Affairs tot meest invloedrijke public intellectual gekozen werd –tot grote frustratie van beide centrumrechtse redacties overigens. In Mislukte Staten is Chomsky echter goed op dreef. Hij schrijft hier dan ook over een thema dat hij zeer intiem kent en uitstekend volgt: de samenhang tussen het democratische discours dat binnen en vanuit de VS gevoerd wordt met het imperiale handelen van het tweespan Amerikaanse regering - multinationale bedrijfswereld.
Het zal niet verbazen dat Noam Chomsky de vloer aanveegt met de democratie zoals die op dit moment vorm krijgt in de VS. ‘Het politieke systeem dat hier onder vuur ligt,’ schrijft hij op blz. 228, ‘vertoont nog enige gelijkenis met het oorspronkelijke ontwerp ervan, maar de bedenkers ervan zouden onthutst zijn te zien hoe het zich ontwikkeld heeft.’ Wat dit boek de moeite waard maakt, is de brede argumentatie die Chomsky ontwikkelt om zijn standpunt te onderbouwen. Zoals meestal zijn die argumenten vooral citaten uit allerlei documenten en nieuwsberichten –Chomsky is tenslotte een linguïst, geen econoom– maar ze zijn wel overtuigend genoeg om de lezer tot reflectie aan te zetten. En dat is een bijzonder democratische verdienste, want alleen een denkend elektoraat kan via verkiezingen de geldende status-quo constructief ontmantelen en vervangen door een meer democratisch, sociaal en duurzaam maatschappij-ontwerp.
Mislukte Staten. Machtsmisbruik en de aanslag op de democratie door Noam Chomsky is uitgegeven door Epo. 335 blzn. ISBN 978 90 6445 474 5

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.