Lidstaten van de G7, de “club van rijke landen”, moeten ijveren voor een stop op steenkoolgebruik nog voor 2030. Dat zegt VN-secretaris-generaal António Guterres. ‘Alleen dan heeft de wereld een kans om de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs te halen.'
Na een sterke daling begin 2020 is de wereldwijde uitstoot van CO2 weer terug op het oude peil. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Internationale Energieagentschap.
Internationaal activisme botst in steeds meer landen op autoritair nationalisme. China lijkt de weg aan te geven, met de boodschap dat westerse waarden en modellen niet universeel maar parochiaal zijn.
Als natuur de status heeft van beschermd gebied wordt er minder ontbost, maar helemaal stilvallen doet de houtkap zelden. Dat blijkt uit een analyse van 18.000 natuurgebieden in 63 landen.
Met het aantreden van president Joe Biden laait bij vele Midden-Amerikaanse migranten de hoop op hun Amerikaanse droom weer op. Lokale hulpverleners verwachten dat opnieuw meer mensen hun land zullen verlaten. 'Het enige wat we willen, is een beter leven.'
China heeft de ervaren diplomaat Xie Zhenhua opnieuw aangesteld als klimaatonderhandelaar. Hoopgevend, zeggen waarnemers, want Xie is een van de architecten van het Klimaatakkoord van Parijs en heeft goede banden met zijn Amerikaanse tegenhanger John Kerry.
Inspecteurs van de Chinese centrale overheid zijn ongezien kritisch tegenover de Energieautoriteit in hun land. In een vernietigend rapport schrijven ze dat hun “kameraden” de milieuregels aan de laars lappen en de ongebreidelde expansie van de steenkoolindustrie toestaan.
De nieuwe Amerikaanse president Joe Biden heeft meteen de controversiële Keystone XL pijpleiding begraven, en dat zet kwaad bloed in de Canadese provincie Alberta. Maar het is de enige mogelijke stap om te vermijden dat het probleem steeds erger wordt, schrijft de Canadese journalist Stephen Leahy.
Wie weet waar onze wollen sokken vandaan komen? De zachtste wol komt vaak uit Australië, en schapenboeren snijden er de huid van hun dieren weg of besproeien hen met insecticiden. Een lichtpuntje: consumenten vragen steeds meer naar wol zonder dierenleed.
Stijgende temperaturen en steeds moeilijker te voorspellen weerpatronen brengen de leefwijze van traditionele gemeenschappen in Canada in gevaar. Om dat probleem aan te pakken moet de Canadese overheid in de eerste plaats meer inspanningen leveren om haar klimaatafdruk te verkleinen.
Gaan we, twee jaar na de Congolese verkiezingen, naar een effectieve wissel van de macht? Daar lijkt het op, want president Félix Tshisekedi probeert zich te ontdoen van de invloed van voorganger Joseph Kabila. Maar dat is zo makkelijk nog niet.
Het Iran-beleid van de Amerikaanse president Donald Trump heeft gefaald. Zijn 'maximale druk' van de afgelopen vier jaar lijkt vooral een overreactie op een relatief onbeduidende dreiging, constateert politicoloog Ellis Mallett. Een nieuwe benadering van de omgang met Iran dringt zich op.