Mensenrechten in de post-2015 agenda

Amnesty International, IBON International en het Center for Economic and Social Rights (CESR) organiseerden gisterenavond een side-event rond de plaats van mensenrechten in het post 2015-kader. Iedereen lijkt het er ondertussen over eens te zijn dat mensenrechten een centrale plaats moeten en zullen krijgen in de nieuwe ontwikkelingsagenda. De vraag is nu vooral hoe dit moet gebeuren.

De sprekers van AmnestyIBONOgoni Solidarity Forum en het Center for Women’s Global Leadership zijn het erover eens dat de algemene mensenrechtenprincipes hierbij de leidraad zijn: mensenrechten zijn universeel, ondeelbaar en onderling afhankelijk. De ongelijkheid moet aangepakt worden en er moet vertrokken worden vanuit een globale visie. We kunnen bijvoorbeeld niet langer een onderwerp als geweld op vrouwen eenzijdig aanpakken zonder aandacht te hebben voor de economische impact ervan. 

Vanuit de mensenrechtenwereld is er lang geen aandacht geweest voor de economische, culturele en sociale rechten. Bij het panel heerst nu duidelijke eensgezindheid over de nood aan een weerspiegeling van alle rechten in het toekomstige kader. 

Een mensenrechtenaanpak gaat gepaard met ‘accountability’, ook daar zijn alle aanwezigen het over eens. Om dit te garanderen moeten er concrete mechanismes opgezet worden, benadrukt Amnesty. Voorstellen zijn bijvoorbeeld een versterking op het nationale niveau van de parlementen in hun rol als ‘watchdog’ van de ministers. Op lokaal niveau kan dat gaan om capacitybuilding zodat de gemeenschappen zelf controle kunnen uitoefenen.

De strijd is nog niet gestreden

OHCHR waarschuwt voor de te verwachten tegenwind. Iedereen lijkt het erover eens te zijn dat mensenrechten centraal moeten staan in het nieuwe ontwikkelingskader, maar toch wordt dit het meest controversiële thema in de komende debatten. 

Verwacht wordt dat bepaalde landen zullen vasthouden aan het bestaande ontwikkelingsmodel. Argumenten als zouden mensenrechten niet meetbaar zijn, zullen hier ter ondersteuning worden ingeroepen. Deze discussies kunnen leiden tot een loutere verwijzing naar de mensenrechten in de ‘preambule’ zonder weergave in de doelstellingen. 

Maar de vertegenwoordiger van OHCHR sluit de avond af met een positieve noot. Er zijn al veel stappen gezet in de goeie richting. Zo zien zowel het Rio+20 document als het rapport van de Secretaris-Generaal de mensenrechten als een vertrekpunt voor de nieuwe doelstellingen. Mensenrechten staan centraal in de huidige discussies, wat niet het geval was bij de MDG’s. We hebben het momentum. 

Nele Lefevere

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.