REDD alert!

De alarmbellen van alle écht om het klimaat bezorgde mensen stonden weer te loeien in Poznan. De echte onderhandelingen liepen vandaag eigenlijk al af zonder iets substantieels aan de ministers te geven die het vanaf morgen overnemen. Zelfs het enige dossier dat wat vooruitgang gemaakt had, REDD, kreeg klappen.
REDD staat voor Reducing emissions from deforestation and forest Degradation, wat er op neer komt dat men lokale mensen die in het bos wonen wil compenseren als ze het bos niet kappen. Zonder die compensatie kun je Pedro uit Brazilië moeilijk overtuigen om zijn enige inkomensbron stop te zetten. Vorig jaar kwam men in Bali overeen om de emissies veroorzaakt door ontbossing te verminderen door dit systeem uit te werken.

Hier in Poznan is men er in geslaagd daarbij voor het eerst al iets (maar nog niet sterk genoeg) te zeggen over de rechten van de inheemse bevolkingen die er in wonen. Meer dan een miljard mensen zijn direct afhankelijk van bossen en alles wat er in leeft en groeit. Bossen zijn daarnaast ook belangrijk voor hun enorme biodiversiteit. Helaas is het niet gelukt ook met die waarde rekening te houden. Dat zet de deur open om ook plantages, die veel minder biodiversiteit huisvesten, mee op te nemen en zo grote bedrijven een extra graan te laten meepikken.

Alsof ze niets beters te doen hebben maakten de Amerikanen vandaag zelfs een hele heisa over de letter s. Rekening houden met ‘indigenous people’ was al een toegeving maar ‘peoples’ was er te veel aan. Het feit dat de meeste van die gemeenschappen geen privérecht maar enkel gemeenschapsrecht kennen maakt dat dit gezeur over één letter het voor alle inheemse mensen die van de bossen leven veel moeilijker zal maken om aanspraak te maken op hun rechten.

REDD begint ten vroegste in 2012 maar bijvoorbeeld in Ecuador lopen al experimenten zoals Socio Bosque die deze gemeenschapsrechten wel erkennen. De bosbewoners mogen het bos blijven gebruiken voor eigen doeleinden maar niet meer voor commerciële verkoop en krijgen daarvoor in de plaats 30$ per hectare per jaar rechtstreeks op een speciale bankrekening. Voor toegang tot die rekening en alternatieve inkomgenererende projecten wordt omkadering voorzien. De armste en ecologisch meest waardevolle gebieden worden uitgekozen voor dit experiment. Er zijn nog veel vragen, bijvoorbeeld of grote boseigenaars hier ook geen profijt uit gaan slaan, maar het voorbeeld toont wel aan dat de aanpak van het klimaatprobleem en de aanpak van armoede hand in hand kunnen gaan. Mits de nodige zorg, verbetering en controle kan dit soort projecten een echte win win worden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.