UNO en ambassadeurs steunen ILO-aanpak (Guatemala 12)

Ze zijn bijzonder erkentelijk voor onze analyse en voorstellen. Het zijn diplomaten, dus is het nodig hen wat dieper te bevragen, onder de schil van de diplomatieke vriendelijkheid.

Het meest duidelijk is de UNO-ambassadrice: “Ik dacht dat ik met mijn ervaring in Afrika alles over de gevolgen van kolonisatie had meegemaakt, maar dit is een koloniaal land gebleven, meer dan wat ik ooit in Afrika gezien heb. De erfgenamen van de Spaanse veroveraars bezitten het land, beheren en beheersen het nog altijd. Daartegenover staat een gebrek aan continuïteit van de politieke overheid. Geen enkele regering houdt het meer dan vier jaar vol. Telkens moet alles opnieuw herbeginnen. De werknemers worden echt uitgebuit, er bestaat een minimumloon maar dat wordt omzeggens niet toegepast. 70% van de economie is informeel.” Wij zouden het niet beter kunnen zeggen. Maar hoe moet de internationale gemeenschap nu verder met Guatemala?

De ambassadeurs van de Verenigde Staten en van Europa zijn voorzichtiger. Ze delen de analyse maar menen toch dat een “onderzoekscommissie” zoals voorzien in het artikel 26 van de ILO de Guamalteekse samenleving nog meer zal polariseren. Dat is wat het land kan missen als de pest. Ze vinden wel dat de dreiging moet blijven.

Ze vinden wel dat de staat de ILO-conventies moet respecteren, ze zeggen ons dat zowel de US als de EU streng moeten toezien op het respecteren van de internationale conventies en dat ze een ILO-Guatemala programma best ook financieel willen ondersteunen. Ze zullen ook hun regeringen aansporen om de lijn met Guatemala strak te houden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Werknemersvoorzitter en vice-voorzitter van de IAO

    Luc Cortebeeck is werknemersvoorzitter en vice-voorzitter van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO/ILO), voorzitter van Wereldsolidariteit en adjunct-voorzitter van het Internationaal Vakverbo

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.