Leven met smeltende gletsjers in Noord-Pakistan

Water is leven. Nergens is dit zo overduidelijk als in het Noorden van Pakistan. Waar Karakorum, Himalaya en Hindu Kush samen komen vormt de Indus rivier het enige teken van leven in een barre bergwoestijn. Net om de hoek liggen diepgroene oases met bossen, in het leven geroepen door irrigatie. De contrasten blijven verbazen, zoals wanneer een bijna horizontale lijn struikgewas een kanaal op een steile bergflank camoufleert.
De bouwers van deze kanalen hadden duidelijk geen last van hoogtevrees en zijn niets minder dan helden. Ook al stierven er reeds 100 mensen op een stuk kanaal van 400 meter lang nabij Karimabad, zonder het kanaal overleeft er niemand in deze streek.
Quasi al het water komt uit de vaak tientallen kilometers lange gletsjers. Deze verplaatsen zich uiteraard dagelijks, waardoor lokale mannen een beurtrol hebben om op de gletsjer de toevoer in het kanaal te verzekeren. Elke dag voert een dorpeling van 6 tot 6 een strijd van David tegen Goliath met een schop, wat zand, stenen en een zak cement tegen een gigantische gletsjer. Op plaatsen waar de strijd verloren is getuigen enkel muurtjes van stenen waar ooit akkers vol gewassen stonden. Aan Borit Lake werd de strijd vorig jaar verloren, waardoor 9 families hun valiezen moesten pakken om in een stadje verderop als landarbeiders te gaan werken.
De Pakistaanse overheid investeert nochtans massaal in irrigatie, het wil duidelijk maken dat dit deel van Kashmir tot Pakistan behoort. In Indische kaarten staat heel Kashmir en dus ook deze streek bij India. Een bord midden in de woestijn kondigt de bouw van een nieuwe stad aan, met 125 plots, kanalen, een school, hulppost, speelgrond enz. Wegen dringen tot diep in bijna elke vallei door.
Waar de overheid weinig aan kan doen is de afsmelting van de gletsjers. Bijna al het water en dus leven komt uit deze gletsjers voort, maar meerdere mensen die we hier aanspreken zeggen ons dat het ongewoon warm is. Kleine riviertjes vormen begin juni kolkende zwarte water massas die reeds veel paden afgebroken hebben, tot verbazing van zelfs de lokale mensen. Bij een wandeling langs een waterkanaal kwamen we een man met schop tegen die koortsachtig een gevecht tegen een bres in het kanaal voerde. Het lukte hem nog net om een instorting van de kanaalmuur en dus ook ons pad te vermijden, maar op tientallen andere plekken spoot het water uit barsten in de muur van zand en stenen. In Hunza voert de mens een strijd met het water en de gletsjers, waarbij de opwarming van de aarde als een zwaard van Damocles bovenhun hoofd hangt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.