Norman Finkelstein en de Holocaust-Industrie.

Norman Finkelstein, bekend om zijn internationale bestseller ‘The Holocaust Industrie’, was deze week in België. In zijn boek klaagt hij het misbruik aan van de Holocaust voor politieke doelstellingen. Ik ontmoette hem in Gent en Brussel.

Naar aanleiding van de Nakba besloten we met het GAPP om Finkelstein uit te nodigen in Gent. Ook APP vond dat een goed idee voor de Nakba-herdenking in Brussel. Er zijn genoeg redenen om hem als spreker te vragen. Hij is een autoriteit betreffende de Holocaust. Hij is een vlotte spreker die goed kan interageren met het publiek.
Het is ook bekend dat zijn ouders de Holocaust overleefden, maar dat vindt hij zelf niet altijd een positief argument. Zijn ouders verdienen veel meer dan wat de Holocaustindustrie ervan maakte. Ooit verweet een tegenstander hem dat zijn ouders de Holocaust vermoedelijk overleefden ten koste van anderen.


“Palestina-industrie”


 


 


Ik haalde Finkelstein zondag op in het station in Brussel en begeleidde hem naar zijn hotel en naar Pathé Palace. Ik hoopte op een leerrijk informeel gesprek, zoals vorig jaar met Ilan Pappé. Finkelstein praatte echter weinig en keek heel kritisch. Ik dacht aan zijn reputatie als man van de cassante uitspraken. Gelukkig kon ik later ervaren dat hij vriendelijker is dan op het eerste moment lijkt.


Hij staat er voor bekend dat hij er niet voor terugschrikt zijn tegenstanders aan te vallen. Op zijn spreekbeurt op de Nakba-herdenking, zag hij niet de traditionele “tegenspelers” om aan te vallen. Dus deed hij een uitspraak over de “Palestina-industrie”: het gebruik van het Palestijnse leed voor de verkoop van T-shirts en het organiseren van grote congressen. Geen tactvolle uitspraak tav een publiek van palestina-activisten. Daar stond ik dan beschaamd in mijn Palestina-T-shirt.


Maar hij bedoelde het niet slecht. Dat bleek toen ik die term zelf vermeldde in Gent. Zijn opmerking is zeker het overdenken waard. Wie solidair wil zijn, moet bereid zijn de eigen doelstellingen even opzij te zetten om de zaken vanuit het oogpunt van de slachtoffers te bekijken.


Lezing in Gent.


De spreekbeurt in Gent ging gepaard met enige commotie. Begin mei vernamen we dat hij ook al aangesproken was door het KVHV om te komen spreken aan de universiteit. Hij had aanvankelijk toegezegd. KVHV staat echter bekend als een rechtse organisatie, met sympathieën en contacten in de Neonazibeweging. Toen verschillende mensen hem daarvan verwittigden, zegde hij af.


Dat maakte het voor het GAPP niet gemakkelijk om in Gent nog iets te organiseren. Uiteindelijk werd het een academische zitting voor beperkt publiek in de Arteveldehogeschool.


Op internet lees ik nog steeds heftige discussies waarin KVHV beweert dat hij pas de dag vooraf afzegde op aanstoken van iemand van de Actief Linkse Studenten.


Controversieel academicus.


Finkelstein was hoogleraar in de Politicologie aan de DePaul universiteit in Chicago. Door zijn boek kreeg hij echter vele tegenstanders, ook de Amerikaanse Israellobby. Dat kostte hem zijn leerstoel.

Hij heeft wel nog steeds een academische ingesteldheid. Dat viel mij op bij de lezing in Gent. In de kleine kring met belezen mensen, collega’s en studenten, kwam hij meer open dan in Brussel. Hij zocht contact met het publiek, liefst met studenten. Zijn taal was doorspekt met cynische uitspraken die getuigen van een goede zin voor humor. Ik geef er her slechts één: “Bush was upstairs with his playstation.”

Hij noemde de Holocaust een heel leerrijke periode, waarin men veel kan leren over de menselijke natuur. Vroeger zag men in de VS de Holocaust niet als een conflict tussen joden en nazi’s, maar als een voorbeeld van menselijk lijden en onrecht. Pas na de 6-daagse oorlog werd die geschiedenis plots een wapen om de bezetting te rechtvaardigen. Daardoor gaat het leereffect verloren van wat daar echt gebeurde.

Hij verfoeit de sloganeske taal en vraagt om te focussen op de feiten. De plaatselijke realiteit is belangrijker dan de theorieën van politici en activisten. Hij benadrukte ook de internationale afspraken van de VN en het wereldgerechtshof als historische uitspraken die de geschiedenis niet kan negeren.

Ook het persoonlijk contact in Gent veel vlotter. Over één ding had ik wel nog een korte discussie met hem. Hij vindt de éénstaatoplossing een belachelijke nieuwigheid. De tweestatenoplossing heeft internationale steun en daar moeten we het mee doen. Dat past in zijn overtuiging dat we moeten verdergaan met de bestaande realiteit en de VN-resoluties. Maar ik hoorde hem in Brussel ook zeggen: “kijk naar de mensen ter plaatse. Waar is consensus over?” Als ik dat toepas op mijn contact met de mensen ter plaatse, dan geloof ik niet meer in de tweestatenoplossing.

Meer over Finkelstein en zijn visie kan je terugvinden op zijn website. http://www.normanfinkelstein.com/ Site met veel tekst en beeld. (Internet is voor hem blijkbaar een belangrijk medium, want overal waar hij kwam, vroeg hij informatie over de mogelijkheid om op internet te gaan.)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.