ANC wordt uitgedaagd...

Normaal gezien wordt er dit weekend een nieuwe partij voorgesteld in Zuid-Afrika, een splintergroep van het ANC (African National Congress), die het ANC moet terugbrengen naar haar ‘roots’. De drijvende krachten achter de partij zijn voormalig defensieminister Lekota en voormalig president van de provincie Gauteng Shilowa.

Wim en ik speculeerden vroeger over ‘hoe anders het kon’ als er meer politieke partijen zouden zijn. Het ANC, dat door velen nog steeds gezien wordt als de partij die Zuid-Afrika verlost heeft van apartheid, haalde bij de vorige verkiezingen ongeveer 2/3 van de stemmen. Gevolg is dat ANC veel macht heeft en deze helaas ook vaak misbruikt. Niet noodzakelijk op ‘hoog niveau’, maar als je in contact komt met gemeentelijke ambtenaren bost je al snel op corruptie en, volgens mij nog erger, ambtenaren die niks doen. Ze zeggen letterlijk “ah, ik ben nu aageduidt voor 6 jaar om hier te werken, dus is het mijn beurt om te eten. Misschien heb ik over 6 jaar geen job meer, dus nu moet ik zoveel mogelijk profiteren en zo weinig mogelijk doen.” Dit zijn geen geisoleerde gevallen en is de frustratie van vele burgers die daar niets aan kunnen doen. Het ANC lijkt dit te gedogen…


Nu er een nieuwe partij in de maak is, die wel is een serieuze uitdaging zou kunnen vormen voor het ANC volgend jaar, zou hier wel is een einde aan kunnen komen. Meer politieke partijen betekent dat ANC niet meer noodzakelijk de meerderheid zal halen en niet meer rustig op haar lauweren kan rusten tot de volgende verkiezingen. Er zal meer gedaan moeten worden als er meer politieke competitie is.
Maar natuurlijk is er die nieuwe politieke partij nog niet. En volgens mij is het ook niet zo eenvoudig om op enkele maanden tijd een hele nieuwe partij te vormen (structuren, regionale kantoren, beleidsplannen, programma’s) aangezien ze het ANC willen uitdagen bij de volgende presidentsverkiezingen in april 2009.

Kort over de nieuwe partij: volgens Lekota en Shilowa heeft het huidige ANC haar ‘roots’ verloren, is niet meer trouw aan het Freedom Charter en is het een elite partij geworden. De nieuwe partij zou ‘het echte ANC’ zijn zoals het vroeger was, trouw aan het Freedom Charter en ‘het volk’. Er werd weken gespeculeerd of voormalig president Mbeki ook achter de vorming van de nieuwe partij zat, maar hij heeft gisteren een brief geschreven aan ANC president Zuma om duidelijk te maken dat hij de nieuwe partij NIET steunt en dat hij trouw is en blijft aan het huidige ANC.
De splintergroep is er, volgens mij, vooral gekomen door de breuk in het ANC, aanhangers van Zuma en aanhangers van Mbeki. Tribalisme zal er ook wel voor iets tussen zitten aangezien Zuma de eerste ‘Zulu’ is die het land gaat leiden, tot groot ongenoegen van de Xhosa (Mandela en Mbeki zijn Xhosa). Xhosa en Zulu waren traditioneel vijanden en blijkbaar is het moeilijk voor sommigen om nu leiderschap te aanvaarden van de voormalige vijand. Dit is nogal zwart-wit uitgelegd, en is zeker niet voor iedereen van toepassing, maar telt wel voor velen om te kiezen tussen Zuma en Mbeki.


In ieder geval, ik denk dat het een goede zaak is dat het huidige ANC meer wordt uitgedaagd en haar beleid moet gaan waar maken. De huidige oppositie, voornamelijk de Democratic Alliance, kan hiervoor wel wat steun gebruiken.


meer op www.mail&guardian.co.za

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.