Het debat in ZA rond promiscuiteit...

Geen trema’s hier maar ik bedoel met ‘promiscuiteit’ dus ‘meer dan 1 vrouw huwen’. Wel, Jacob Zuma, de waarschijnlijk volgende president van Zuid-Afrika, heeft verschillende vrouwen, het debat ging dus ‘wie zal de first lady worden wanneer Zuma president wordt.’ Sommigen springen hoog en laag dat de president van een land het goede voorbeeld moet geven en een vrouw moet hebben met enkele kinderen, anderen vinden het niet meer dan normaal dat Zuma vele vrouwen en kinderen heeft (meer dan 30 ondertussen).. Ik besloot om wat meer te weten te komen waarom wel en waarom niet…

Seks met meerdere partners is, volgens onderzoek, zeer wijdverspreid in Zuidelijk Afrika. Misschien daarom ook dat Zuidelijk Afrika het hoogste aantal HIV/AIDS besmetting heeft ter wereld. Velen noemen het ‘cultuur’, ‘deel van de Afrikaanse identiteit’, deel van ons psychologisch DNA’. Vele mannen zien het als deel van ‘het man zijn’. In een boek over ‘de Zulu cultuur’ (ik heb details nu niet bij me) las ik dat een jongeman, na de initiatierite, verwacht wordt om zijn seksuele capaciteiten uit te testen op zoveel mogelijk vrouwen. Hoe meer vrouwen hij kan krijgen, hoe hoger zijn status en aanzien. Er bestaat zelfs een woord voor dit soort man namelijk ‘isoka’ wat een compliment is als iemand je zo noemt (het betekent letterlijk ‘mannen die zeer openlijk promiscue zijn en daarvoor uitkomen).


Vrouwen worden, volgens dat boek, klaargestoomd om zich ‘ter beschikking te stellen’ van mannen zonder al te veel vragen te stellen. Hoe hoger de status van de man, hoe liever de vrouwen het hebben (denk aan Jacob Zuma die blijkbaar zonder problemen jonge meisjes aantrekt). Vrouwen die gehuwd zijn, worden wel niet meer geacht om nog promiscue gedrag te vertonen. Eens getrouwd kan dit alleen nog ‘in het geheim’, zoals bij ons dus. Een man die gehuwd is, kan wel seks hebben met andere vrouwen en er zelfs meerdere huwen (als hij zich dat financieel kan veroorloven). Als hij seks heeft met een gehuwde vrouw, moet dit wel geheim gehouden worden, want de man van de vrouw mag ‘eerwraak’ nemen… Je wordt als ‘een loser’ gezien als het ontdekt wordt dat je met een gehuwde vrouw seks hebt, maar dit dan omdat je het niet geheim kon houden, niet omdat je seks had met een gehuwde vrouw…


Bovenstaande beantwoordt voor mij veel ivm HIV/AIDS: vrouwen mogen geen vragen stellen over de seksuele geschiedenis van de man, worden niet geacht om een condoom te vragen, etc. Vandaar ook dat het heel belangrijk is om een samenleving goed te verstaan vooraleer je aan HIV/AIDS preventiecampagnes begint. Zoals de ‘ABC-campagne’: abstain, be faithful and condomise. Alle drie deze slogans kunnen, cultureel gezien, niet in de Zulu cultuur: ze gaan zich zeker niet onthouden, zeker niet ‘trouw’ zijn en niet om een condoom vragen (over condoom gebruik in de Zulu cultuur vond ik niks, maar een Zulu man van in de veertig zei me wel ooit ‘I am strong, I don’t need these things’, tja).


Wel, ik heb maar besloten om mij bij geen van beide kanten van het debat aan te sluiten aangezien ik vind dat iderdeen zelf moet uitmaken wat hij/zij doet, zonder weliswaar anderen te misbruiken/misleiden etc. Wat de goede of slechte kant is, is voor iedereen anders. Het nucleaire gezin zoals bij ons zowat de sociale norm is, is in Zuid-Afrika ook geen sociale norm …


Bovendien is het ook niet alleen Jacob Zuma die er meerdere vrouwen op nahoudt, hij doet het tenminste officieel…

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.