Inclusie is sleutel bij Ferme de Froidmont Insertion

Tewerkstelling, duurzaamheid en economie. Dat zijn de drie pijlers waarop Ferme de Froidmont Insertion dag in dag uit werkt. ‘We willen een model bieden voor andere organisaties.’

  • Anestiev (CC0) Anestiev (CC0)

‘Eerst en vooral is er de uitsluiting van mensen die hun studies niet hebben afgemaakt en geen werk vinden,’ vertelt grondlegger Thierry de Stexhe. ‘We helpen hen aan werk door hen een opleiding aan te bieden.’

Daarnaast zet het project ook in op duurzaamheid door haar biologisch restaurant en biologische soepen.

De derde pijler is huisvesting. ‘Er is ook accommodatie voorzien. Zeker in deze regio is die vaak moeilijk te vinden voor mensen. We stellen hier daarom negen logementen ter beschikking.’

‘Vaak komen onze stagiairs hier aan met weinig zelfvertrouwen en weten ze niet wat ze willen doen. We zien hen dan stap voor stap terug lachen, terug genieten: we zien hen zelfs fysiek veranderen.’

Het grootste succes van het project? ‘Vaak komen onze stagiairs hier aan met weinig zelfvertrouwen en weten ze niet wat ze willen doen. We zien hen dan stap voor stap terug lachen, terug genieten: we zien hen zelfs fysiek veranderen. Nadien voelen ze zich beter in hun vel en kunnen ze werk vinden. Dat is de kern van wat we doen.’

Daarnaast haalt de Stexhe ook aan dat er een heel open sfeer heerst en dat mensen makkelijk over dingen praten. Economisch gezien is het voor hem ook een succes dat de organisatie overleeft.

Verder ziet de Stexhe ook heel wat pistes tot verbetering, bijvoorbeeld op gebied van financiering. ‘We moeten de financiering nog verder ontwikkelen zodat we de volgende 30 jaar rendabel blijven. Verder willen we ook een model bieden voor andere organisaties.’

En de grootste uitdaging? Ervoor zorgen dat de jongere generatie klaar staat om het project verder te zetten met dezelfde doelstellingen in het achterhoofd. ‘Nu zijn de jongeren nog in opleiding, maar later moeten ze het roer overnemen,’ aldus de Stexhe.

 

De Grote Prijs voor Toekomstige Generaties werd in 2007 in het leven geroepen om initiatieven te belonen die met succes de principes van duurzaamheid integreren in hun dagelijkse werking. Op de Zeronaut-blog worden alle laureaten van 2017 voorgesteld. De prijsuitreikingen vinden plaats op 16 november 2017 in Brussel. 

LEES OOK

Patrick Kuhl (CC BY 2.0)
Iedereen heeft recht op gezond voedsel, en dat is het best te realiseren als we de keten tussen productie en consumptie zo kort mogelijk maken.
AurelienDP (CC0)
Is er nog plaats voor de kleine landbouwer in het huidige landschap waarin de grote agrobedrijven overheersen?
De H-Bench, ontworpen door studio Segers, werd dit jaar genomineerd voor de Henry van de Velde Awards.
© Community Land Trust Brussel
‘Zowat de helft van de Brusselse bevolking leeft in armoede.’ Een straffe uitspraak van Geert De Pauw van het Community Land Trust Brussel (CLTB).