Wat managers kunnen leren van Minecraft

Minecraft-screenshot-2

Gisteren kondigde Microsoft aan dat het Mojang overneemt, het bedrijf achter het razend populaire spel Minecraft. Het spel werd in 5 jaar tijd meer dan 100 miljoen keer gedownload. Wie tieners heeft, kent het zonder twijfel. Huizen, dorpen, hele werelden kan je er bouwen met blokken. De bouwwerken moeten je als speler beschermen tegen monsters. Een beetje zoals digitale lego. De enige beperking is je eigen creativiteit.

Het verschil met gewone Lego is echter dat je niet alleen op je eentje kan bouwen, maar ook concrete doelen kan bereiken door samen te werken met andere bouwers. Tieners over de hele wereld doen dat op een heel natuurlijk manier, en niet alleen in Minecraft, ook in vele andere computergames. Ze hebben een doel voor ogen, een duidelijk eigenbelang. En sluiten vervolgens bondgenootschappen met andere spelers om dat doel te realiseren. Zelfs als die aan de andere kant van de planeet wonen. Dat is de essentie van succesvol stakeholder engagement. Meer en meer bedrijven en overheden hebben dat begrepen. Roland Berger verwoordde het vandaag in De Tijd als volgt_ ‘Het basisconcept is connectivity. Elk streeft zijn eigen doelstellingen na, maar leert problemen op te lossen door te connecteren met anderen‘.

Wanneer mislukt samenwerking?

Als tieners het kunnen, waarom is samenwerken met andere stakeholders om een doel te bereiken voor veel managers dan zo moeilijk? Angst om je comfortzone te verlaten, toegeven dat je niet zelf meer alle antwoorden op alle vragen kan hebben, leren delen, geven en nemen, het speelt allemaal een rol. Uit onderzoek van Prof. Patrick Kenis (AMS) blijkt dat zo’n 75 % van de pogingen tot samenwerking tussen meerdere, diverse stakeholders mislukt. Hij ziet twee belangrijke oorzaken. De eerste is het gebrek aan een duidelijk benoemd gemeenschappelijk doel_ wat is elk zijn eigenbelang, wat willen we samen bereiken en wat is succes?  De tweede oorzaak is het gebrek aan een duidelijk en transparant proces om dat doel te bereiken_ wie doet wat, hoe organiseren we ons praktisch, hoe financieren we het partnership?

Slim samenwerken lukt alleen als je erin slaagt het eigenbelang van iedereen rond de tafel te verbinden en samen te gaan voor een concreet doel, met gedeelde verantwoordelijkheid en gedeeld succes. Iemand moet operationeel de kar trekken en het doel voor ogen houden, met duidelijke KPI’s, milestones en projectmanagement. En onderweg moet je af en toe van route durven veranderen.

Minecraft-screenshot-4

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.