Amerikaans leger koopt "pijnstraal"

Het Amerikaanse leger heeft vijf exemplaren besteld van het “Active Denial System” (ADS), een pijnstraal die betogers uiteen drijft met pijnlijke microgolf. Het wapen krijgt echter steeds meer kritiek, nu een nieuw rapport besluit dat de straal dodelijke verwondingen kan toebrengen.
Het ADS maakt gebruik van erg krachtige microgolven (high power microwave of HPM), die 0,3 millimeter in de huid van het doelwit dringt, ze in een mum van tijd opwarmt en zo voor een helse, brandende pijn zorgt. De stralen zijn zo krachtig dat ze doorheen muren of het glas van een autoruit kunnen dringen.
Het leger heeft vijf exemplaren besteld voor een totaal van 25 miljoen dollar. Het gaat niet om de topversie van het wapen, die een bereik van meer dan zevenhonderd meter heeft, maar een compactere variant die tot 250 meter doeltreffend is en op een legertruck gemonteerd kan worden. Dat klinkt bevelhebbers in Irak als muziek in de oren, want zij willen het systeem als sinds 2004 inzetten, vooral tegen vijandelijke sluipschutters. Dat de beslissing vier jaar op zich heeft laten wachten, heeft vooral te maken met de politieke en juridische gevoeligheid van het systeem, dat door tegenstanders als een foltertuig bestempeld wordt.

“Dodelijk”


De aankondiging valt precies op dezelfde dag als de publicatie van een rapport rond “minder dodelijk wapens” van de Duitse Stichting voor Vredesonderzoek, waarin ook het ADS onderzocht wordt. Daarin waarschuwt wapendeskundige Jürgen Altmann dat het ADS wel degelijk kan verwonden en zelfs kan doden. Volgens Altmann is in de militaire tests immers steeds uitgegaan van een pauze van vijftien seconden tussen de bestralingen, maar is de kans groot dat die pauzes niet gerespecteerd worden in reële situaties.
“Daardoor is het mogelijk dat het ADS brandwonden van tweede en derde graad veroorzaakt”, schrijft Altmann. “Omdat de straal een diameter heeft die breder is dan een menselijk lichaam, kan een aanzienlijk deel van het lichaam verbrand worden.” Dat is gevaarlijk, want algemeen wordt aangenomen dat tweede- of derdegraadsbrandwonden over meer dan 20 procent van het lichaamsoppervlak levensbedreigend kunnen zijn.
“Zolang er geen technologie bestaat om te vermijden dat hetzelfde doelwit verschillende keren bestraald wordt, is het ADS in staat om permanente verwondingen of de dood te veroorzaken”, besluit Altmann, die benadrukt dat dit belangrijke gevolgen heeft voor de manier waarop het toestel gebruik kan worden. Indien de straal bijvoorbeeld gebruikt wordt om kleine bootjes uit de buurt van Amerikaanse oorlogsbodems te houden zonder doden te maken, kan het als een zeer humane oplossing gezien worden. Maar als het wapen ingezet wordt tegen betogers, kan de publieke opinie daar heel anders op reageren.

Veel interesse


De eerste stappen van het ADS zullen in elk geval met argusogen gevolgd worden, omdat de interesse in zogenaamde “niet-dodelijke wapens” erg groot is. De onderzoekstak van het Amerikaanse ministerie van Justitie werkt al hard aan een draagbare variant van het wapen. Het wapen moet zo groot zijn als een doorsnee geweer en met een bereik van enkele meters ideaal zijn voor politieagenten. Het ministerie van Energie hoopt de technologie te kunnen gebruiken om de nucleaire voorraden te kunnen beschermen. Veiligheidsfirma’s denken zelfs al aan volledig geautomatiseerde systemen. Die kunnen aangesloten worden op de alarmsystemen van woningen of bedrijven, zodat inbrekers “geroosterd” worden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.