“Angola foltert in Cabinda” (HRW)

Het Angolese leger en de staatsveiligheid hebben de voorbije twee jaar in de olierijke enclave Cabinda zeker 38 mensen gearresteerd op verdenking van rebellie. De meeste van die gevangenen werden “lang geïsoleerd, gefolterd en wreed of onmenselijk behandeld”, zegt de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in een rapport dat vandaag (maandag) verschijnt.
“Het Angolese leger begaat ernstige mensenrechtenschendingen in Cabinda”, oordeelt Georgette Gagnon, Afrikadirecteur van HRW. De mensenrechtenorganisatie interviewde twintig gedetineerden in de burgergevangenis van Yabi in Cabinda. Gerechtsdocumenten en andere, niet nader genoemde bronnen leverden extra informatie over de wanpraktijken op.
Eén gevangene die HRW interviewde, vertelde dat hij 19 dagen in een met water gevuld gat werd gezet. Volgens het rapport van de mensenrechtenorganisatie is het meeste bewijsmateriaal dat tegen de beklaagden wordt voorgebracht, afkomstig van gevangenen die gefolterd werden. De advocaten van de verdediging zouden geen toegang krijgen tot dat bewijsmateriaal.

Gedeeltelijk vredesakkoord


De Angolese ordediensten maken jacht op medestanders van het Front voor de Bevrijding van de Enclave Cabinda (FLEC). Die rebellenbeweging nam het eerst op tegen de Portugese kolonisatoren en na de Angolese onafhankelijkheid in 1975 (FLEC) tegen de regering in Luanda. De FLEC vecht voor de onafhankelijkheid van Cabinda.
In 2006 tekende één leider van het FLEC een vredesakkoord met de Angolese regering. Dat gebeurde na onderhandelingen waarbij Cabinda een grotere autonomie kreeg toegezegd. Maar een andere factie bleef sporadisch aanvallen uitvoeren tegen de Angolese ordediensten en buitenlandse werknemers in de olievelden. Het FLEC heeft ermee gedreigd zijn activiteiten weer op te drijven in de aanloop naar het Afrikaans Kampioenschap Voetbal van 2010. Angola is gastheer en één van de vier stadions waar de Afrikacup zal worden gespeeld, ligt in Cabinda.
Cabinda ligt aan de Atlantische Oceaan en wordt van de rest van Angola gescheiden door een smalle strook die deel uitmaakt van de Democratische Republiek Congo. In Cabinda worden per dag ongeveer 700.000 vaten olie bovengehaald – zowat 70 procent van de totale Angolese productie. Voor de kust liggen olievelden die nog veel meer olie kunnen opleveren, maar Angola is nu al de tweede olieproducent van zwart-Afrika.

Zware straffen


In het rapport staan de namen van 32 gevangenen opgesomd die gearresteerd werden wegens vergrijpen die de “nationale veiligheid” van Angola in het gedrang brachten. Zes van die gevangen zijn veroordeeld tot 12 tot 13 jaar.
HRW zegt wel dat er op sommige vlakken verbetering merkbaar is. Sommige verdachten worden nu door burgerlijke rechtbanken berecht, en in mei 2009 werden ook vier arrestanten vrijgesproken bij gebrek aan bewijzen. Volgens HRW is dat “een positief teken”.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.