Argentijns homohuwelijk doorbraak in Latijns-Amerika

Argentinië heeft als eerste Latijns-Amerikaanse land het homohuwelijk goedgekeurd. De wet komt er na heel wat protest van de katholieke kerk en andere religieuze groeperingen. Analisten zien het als een politiek manoeuvre van president Kirchner om de kandidatuur van haar man bij de volgende verkiezingen kracht bij te zetten.
  • by blmurch De hoofdstad van Argentini by blmurch
De senaat in Argentinië heeft met zes stemmen verschil het homohuwelijk wettig verklaard. Daarmee wordt Argentinië het eerste Latijns-Amerikaanse land waar koppels van hetzelfde geslacht dezelfde rechten krijgen als heteroseksuelen op gebied van adoptie en sociale zekerheid.
In Uruguay en enkele staten in Brazilië en Mexico kunnen homokoppels zich laten registreren als officiële partners maar enkel in Mexico-Stad konden ze al legaal trouwen. De Argentijnse wet, gesteund door de centrumlinkse regering van President Cristina Kirchner, kwam er pas na een debat van vijftien uur. Buiten het parlementsgebouw hielden zowel voor- als tegenstanders van het voorstel demonstraties.

‘Zowel een moeder als vader nodig’


De hoofdstad van Argentinië, Buenos Aires, wordt beschouwd als een van de meest homovriendelijke steden in Latijns-Amerika en was de eerste stad in deze regio waar koppels van hetzelfde geslacht zich als partners konden laten registreren.
Maar de meerderheid van de Argentijnse bevolking is katholiek en hoewel de afkeer tegen homo’s in het land sterk is afgenomen, was er veel weerstand tegen de wet. Het recht op adoptie door homoparen was het belangrijkste struikelblok voor de opposanten. ‘Kinderen hebben zowel een moeder en een vader nodig’, was het argument van tegenstanders zoals de Aartsbisschop van Buenos Aires, Jorge Bergoglio.
De discussie over een legalisering van het homohuwelijk raakte in een stroomversnelling toen José María Di Bello, adjunct-directeur van het Rode Kruis in Buenos Aires, in december trouwde met zijn partner Alex Freyre. Een lokale rechter keurde hun huwelijk goed omdat hij  het ongrondwettelijk vond dat alleen heteroseksuele koppels konden trouwen.

Geen tweederangsburgers


Het huwelijk en de enkele die op dit voorbeeld volgden werden ongeldig verklaard door federale rechters, maar sindsdien hebben homoactivistische verenigingen intense campagnes gevoerd voor meer rechten voor homokoppels.
‘Wij willen niet beschouwd worden als tweederangsburgers,’ zegt  Di Bello aan de Amerikaanse krant The New York Times in aanloop naar de stemming. Maria Rachid, voorzitster van de Argentijnse Federatie van Lesbiennes, Homo’s, Biseksuelen en Transseksuelen, zegt aan persagentschap Associated Press dat ze ‘strijden voor een rechtvaardig land voor alle soorten families.’

Stemmen ronselen


Sommige analisten zien de wet als een politiek manoeuvre van President Kirchner en haar man om de macht te behouden in Argentinië. Carlos Germano, een politiek analist in Buenos Aires, denkt dat huidig parlementslid Néstor Kirchner de wet verdedigt om populariteit te winnen met het oog op de verkiezingen van 2011.
Verwacht wordt dat hij daar opnieuw zal aantreden als presidentskandidaat. ‘Mr. Kirchner probeert de politieke agenda naar zijn hand te zetten, zeker nu de oppositiepartijen een gezamenlijk front tegen de Kirchners dreigen te vormen,’ voegde Germano er aan toe.
Luis Juez, een senator van de oppositiepartij Burgerlijk Front, vindt dat dit ‘een manier was van de Kirchners om stemmen te ronselen’, maar zou toch voor de wet stemmen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.