Barack Obama’s oorlogsbudget onder de loep

In het Amerikaans e-zine Truthout verscheen maandag een analyse van de defensie-uitgaven voor Irak en Afghanistan van president Barack Obama. Het Congres moet donderdag stemmen over het voorstel van Obama om nog eens 75,8 miljard dollar in de oorlogen te pompen.
Met die extra investering zal het totaal voor de oorlogen in Afghanistan en Irak in 2009 op 144,6 miljard dollar komen. In 2008 bedroeg dat nog 186 miljard dollar en voor 2010 rekent Obama op 130 miljard dollar. Een afname dus, die ook werd beloofd door de Amerikaanse staatsleider. Concluderen dat de afname een belangrijke ommezwaai toont in de oorlogsstrategie is echter te kort door de bocht. Het is absoluut geen indicatie om te zeggen dat de troepensterkte in de tweeling Irak en Afghanistan zal slinken, volgens de auteur.
Het is belangrijk om te uitgaven op te splitsen in drie categorieën. De personeelskosten, de operatie- en onderhoudskosten, en de aankoopkosten. De hele discussie draait rond het totale budget voor oorlog in 2009, zijnde het bedrag dat gestemd werd door het Congres, dat door de democraten gecontroleerd wordt, plus het aanvullend bedrag van president Obama.

slim gespeeld


De personeelskosten zullen in 2009 met 1,9 miljard dollar dalen. De landmacht, de luchtmacht en het marinekorps zullen allemaal inleveren op personeelskosten. Een deel van deze kosten worden worden verplaatst door kleine stijgingen van de personeelskosten bij de zeemacht, de reservisten van het marinekorps en de National Guard. Twee belangrijke factoren dragen bij tot deze kostenbesparing, en beiden hebben ze niets te maken met de oorlogen in Irak of Afghanistan. De eerste is de zogenaamde ‘active overstretch’. Dit zijn het aantal soldaten boven het vooropgestelde aantal soldaten door het Congres. Dit aantal wordt verminderd van 46 632 naar 15 658 soldaten in 2009. De tweede factor zijn de rekruteringskosten die teruggebracht worden met 800 000 miljoen dollar.

politie in Irak


De operatie- en onderhoudskosten dalen met 1,9 miljard dollar in 2009 tot een totaal van 91,6 miljard dollar. Deze categorie kosten, dekt voornamelijk de militaire operaties van het Amerikaans leger. Eveneens bevinden zich ook de fondsen voor de training en de ontwikkeling van militairen en politie in Irak en Afghanistan. Voornamelijk de politie en het leger in Irak zet men hierdoor in de kou. De grote besparingen in Irak worden voor een deel herinvesteert in de Afghaanse veiligheidsdiensten, de topprioriteit voor Barack Obama. De cijfers binnen dit domein duiden niet op een duidelijke ommekeer in het algemene beleid in de oorlogen in Irak en Afghanistan.

Bush


De laatste categorie is die van de aankoopkosten. Deze dalen met 36,9 miljard dollar naar een totaal van 28 miljard in 2009. De cijfers bevinden zich echter nog steeds beduidend boven de 18 miljard die in 2005 onder Bush werden uitgegeven aan aankopen. Deze zware kostenbesparing is echter voor een derde te wijten aan een besparing van 12,4 miljard dollar op de fondsen voor de Mine Resistant Ambush Protect (MRAP). Of de besparingen op deze manier moeten gebeuren is maar zeer de vraag.
In de toekomst zien we dat Obama’s voorgestelde begroting voor 2010 slechts 15 miljard lager ligt dan in 2009. Dat is niet echt bemoedigend voor de oorlogen in zowel Irak als Afghanistan. Van een ommezwaai is dus amper sprake.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.