Belgische banken nemen deel aan speculatie op voedsel

Leidt financiële speculatie tegenwoordig tot doden? Dat is waarschijnlijk. De toenemende interesse van de financiële wereld in de grondstoffenprijzen draagt bij tot de stijging van de energie- en voedselprijzen. Ook Belgische grootbanken spelen dat spel mee. De Wereldbank berekende dat de prijzencrisis de voorbije maanden honderd miljoen mensen in extreme armoede duwde.
‘De financiële markten hebben zich ontwikkeld tot een monster dat dringend terug op zijn plaats moet worden gezet.’ Deze uitspraak, uit mei 2008, komt van Horst Köhler, de huidige Duitse president, christendemocraat én voormalig directeur van het Internationaal Muntfonds.  Ze geeft aan hoe dominant de financiële sector geworden is in de wereldeconomie.
In een uitgebreid dossier dat vandaag in MO* verschijnt (lees het dossier hier), toont John Vandaele aan hoe de financiële speculatie mee verantwoordelijk is voor de stijging van voedselprijzen wereldwijd -en dus ook voor de honger van tioentallen miljoenen mensen. Heel wat mensen, ook insiders, geloven dat de financiële wereld de grondstoffenprijzen meer heeft doen stijgen dan op grond van de fundamentals (objectieve gronden die de prijs beïnvloeden, zoals vraag en aanbod, jvd) nodig was. Dat lijkt een technische opmerking, maar ze raakt miljoenen mensenlevens. Van hoge olieprijzen kan men nog beweren dat ze de vergroening van de economie bevorderen, maar hoge voedselprijzen doden mensen in ontwikkelingslanden. Dat hebben de Verenigde Naties duidelijk gemaakt. Zelfs indien indexspeculanten voedselprijzen maar een paar procenten opdrijven, is het al waanzin. Het brengt de globalisering in gevaarlijk vaarwater: hoe leg je immers uit dat bankiers straatarme mensen doen hongeren?

Drie van de vier Belgische grootbanken speculeren op voedsel


KBC Life MI Security Food Prices is een beleggingsfonds waarvan het rendement verbonden is aan de prijsevolutie van een korf van zes landbouwgrondstoffen: cacao, koffie, tarwe, suiker, maïs en soja. ‘Neemt de waarde van die belegging toe naarmate de prijzen stijgen?’ vraag ik aan de KBC-Fund Phone. ‘Zo simpel is het’, antwoordt de dame me vriendelijk. KBC besliste ondertussen om geen nieuwe voedselfondsen meer te starten
Dexia Fund Commodities is een beleggingsinstrument dat gelieerd is aan de gekende Goldman Sachs Commodities Light index, een korf van 25 grondstoffen (energie, metalen, akkerbouw en veeteelt). ‘Het richt zich op beleggers die willen profiteren van een beheer dat meerwaarden nastreeft op lange termijn via een blootstelling in grondstoffen… In een moeilijk klimaat voor de meeste andere activaklassen haalde de markt van de grondstoffen in 2007 een rendement met twee cijfers’, staat te lezen in de prospectus.
Aan de beleggerstelefoon van Fortis verneem ik dat de bank geen grondstoffenfondsen aanbiedt. Ze verwijzen me door naar het recent door Fortis overgenomen ABN Amro. ‘Op www.abnamrozertifikate.de kan je onder Rohstoffe heel wat fondsen vinden.’ Inderdaad, zo is er het Jim Rogers International Agricultural Commodity Index Open End Zertifikat, het Rici Enhanced Agricultural Index Zertifikat of het Brent Crude Oil Zertifikat.
ING biedt naar eigen zeggen geen beleggingsinstrumenten aan die inzetten op de stijgende grondstoffenprijzen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.