Brazilië, India en Zuid-Afrika willen “stem van het Zuiden” versterken

Brazilië, India en Zuid-Afrika gaan hun onderlinge dialoog intensiveren. Ze willen tot meer gemeenschappelijke standpunten komen op internationale fora en de samenwerking tussen alle ontwikkelingslanden versterken.
De buitenlandministers van de drie opkomende landen kwamen dinsdag samen in Brasilia voor de zesde ministervergadering van het IBSA-forum. Dat forum werd in 2003 opgezet als een mechanisme voor politiek overleg en coördinatie en om de economische relaties tussen Brazilië, India en Zuid-Afrika uit te diepen. De drie landen werken onder meer samen op het vlak van landbouw, handel, defensie en cultuur.
De drie landen gaan zich inspannen om het multilaterale systeem te versterken en ontwikkelingslanden meer gewicht te doen krijgen in instellingen als de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds. De Braziliaanse buitenlandminister Celso Amorin en zijn collega’s S.M. Krishna (India) en Maite Nkoana-Mashabane (Zuid-Afrika) benadrukten in een gemeenschappelijke verklaring ook dat er werk moet worden gemaakt van de democratische hervorming van de Verenigde Naties en de uitbreiding van de Veiligheidsraad, om de participatie van ontwikkelingslanden te versterken.

Intercontinentale samenwerking werkt


Intussen nemen de economische relaties tussen India, Brazilië en Zuid-Afrika gestaag toe. De drie ministers maken zich sterk dat de handel tussen de drie landen zal toenemen van 10 miljard dollar vorig jaar tot 25 miljard dollar in 2015.
Volgens María Regina Soares, een professor van het Universitair Onderzoeksinstituut van Rio de Janeiro, begint de dialoog tussen de drie landen stilaan echt vruchten te dragen. India en Zuid-Afrika bestuderen bijvoorbeeld de Bolsa Familia, een baanbrekend armoedebestrijdingsprogramma dat arme gezinnen een uitkering geeft als ze hun kinderen naar school sturen en laten vaccineren.
De drie landen werken ook samen in de internationale strijd tegen de armoede. Een IBSA-fonds financiert beloftevolle armoedebestrijdingsprojecten in Haïti, Guinee-Bissau, Kaapverdië, Laos, Burundi, Oost-Timor en Palestina.
De staatshoofden van India, Brazilië en Zuid-Afrika komen op 8 oktober samen voor een top in Brasilia. Ze coördineren er onder meer hun inbreng in de top van de G20 van 24 en 25 september in het Amerikaanse Pittsburgh. Met name India en Brazilië hebben in dat forum invloed.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.