Egyptische blauwhelmen versterken VN-missie in DR Congo

Egypte is van plan 1.325 militairen naar het conflictgebied in Oost-Congo te sturen om er de VN-vredemacht te versterken die instaat voor de bescherming van de burgerbevolking.
Dit liet de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken dinsdag weten. De Egyptische troepen zouden er de reeds aanwezige VN-vredesoperaties versterken. Deze versterking komt er naar aanleiding van de beslissing van de Veiligheidsraad in november om 3.000 extra manschappen naar Congo te sturen ter bescherming van de burgers en om een eind te maken aan het conflict in de woelige regio.
De VN-vredesmissie in de Democratische Republiek Congo (DRC) is de grootste vredesmacht ter wereld en zal, zodra de versterkingen ontplooid zijn, tijdelijk uitgroeien tot meer dan 20.000 militairen en politieagenten.

1.325 extra eenheden


In een verklaring zei de Egyptische minister dat de bijdrage van het land zou bestaan uit een militair contingent van 1.325 eenheden, waaronder een bataljon van de gemotoriseerd infanterie, para’s, speciale eenheden en genietroepen.
Het Noord-Afrikaanse land zou ook politie-eenheden van het ministerie van binnenlandse zaken sturen, wiens taak de bescherming omvat van individuen en werknemers van de Verenigde Naties en haar instellingen, het verlenen van steun aan de Congolese politie en het uitvoeren van gezamenlijke patrouilles met hen in het oosten van het land.

Onvermogen


Volgens de VN bestaat de huidige Egyptische aanwezigheid in Congo uit 23 militaire waarnemers en 13 politieagenten. De VN macht in Congo klaagde reeds steen en been over de te grote verspreiding en over haar onvermogen om alle burgers te beschermen in het oosten van het land. Het wemelt er nog steeds van gewapende groeperingen, ondanks de verkiezingen, gehouden in 2006, die het presidentschap van Joseph Kabila bevestigden.
Naar aanleiding van de aanhoudende gevechten zouden vorig jaar ongeveer 250.000 mensen hun huizen hebben ontvlucht. Dit veroorzaakte een humanitaire ramp en zorgde ervoor dat meer dan een miljoen burgers werden ontheemd. De oorlogen die sinds 1998 in de regio van de Grote Meren worden gevoerd, hebben reeds aan meer dan vijf miljoen Congolezen het leven gekost.
Met deze troepenversterking zou tevens worden ingegaan op de vraag van Human Rights Watch. Naar aanleiding van de zogenaamde “Christmas massacre” door het Verzetsleger van de Heer (LRA) klaagde de ngo over het onvermogen van de aanwezige VN-troepen om de lokale gemeenschappen te beschermen.

Ondersteuning van het nationale leger


Een deel van de rol van de VN-missie in Congo bestaat er uit het nieuwe nationale leger te ondersteunen. Dit is een grauw amalgaam dat bestaat uit voormalige regeringstroepen, rebellen- en militiefacties uit de vorige oorlogen. Vredestroepen verschaften reeds training, logistieke en medische hulp en vochten al vaker mee aan de zijde van het overheidsleger door de inzet van zware wapens en luchtondersteuning in gevechten tegen rebellen. De relatie tussen beide legers is gecompliceerd geworden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.