EU behoudt Colombia als voorkeurspartner

Amper een week nadat de Europese Commissie dreigde Colombia van de lijst met bevoordeelde handelspartners te schrappen omwille van de mensenrechtenschendingen in het land, heeft Europa de handelsovereenkomst met twee jaar verlengd.
Volgens David O’Sullivan, directeur-generaal van de Commissie voor Handel, hebben zijn diensten verschillende klachten gekregen over de moord op vakbondsmedewerkers in Colombia. Hij zei dat het mogelijk was dat er een onderzoek geopend zou worden naar de optie om Colombia te schrappen als geprefereerde handelspartner. De handelsakkoorden bevatten immers voorwaarden rond internationale akkoorden rond de rechten van werknemers en mensenrechten.
Maar vier dagen na zijn uitspraken kondigde de Commissie aan de handelsvoorkeuren voor Colombia en vijftien andere ontwikkelingslanden, die in het vakjargon bekend staan als “GPS Plus”, met twee jaar te verlengen. Catherine Ashton, de commissaris voor Handel, zei dat de beslissing verzekert dat “duurzame ontwikkeling en een goed overheidsbeleid beloond blijven worden.”
Hoewel er geen actie ondernomen wordt tegen Colombia, heeft Commissie wel laten weten dat ze onderzoekt of El Salvador en Sri Lanka in aanmerking komen. Over beide landen zijn twijfels ontstaan of ze zich wel houden aan een aantal conventies van de Verenigde Naties en de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO).
De beslissing van de EU om Colombia ongemoeid te laten, krijgt veel kritiek van mensenrechtenorganisaties. In Colombia worden meer vakbondsmensen vermoord dan waar ook ter wereld. Alleen al in de eerste acht maanden van dit jaar zijn veertig vakbondsactivisten vermoord, in vergelijking met 39 in heel 2007. De president van het land kreeg veel kritiek toen hij sommige van de slachtoffers “terroristen” noemde, zonder daarvoor bewijs te kunnen leveren.
Volgens Sue Branford van de Britse organisatie “War on Want” knijpt de EU een oogje dicht omdat het Colombia ziet als een belangrijke potentiële energieleverancier voor steenkool en biobrandstoffen.
Volgens Francois Houtart, een onderzoeker van de Belgische organisatie Centre Tricontinental die net terugkeerde uit Colombia, hebben de biobrandstoffen het mensenrechtenprobleem nog erger gemaakt. Paramilitaire groepen hebben boeren gedood in de provincie Putumayo om land vrij te maken voor palmboomplantages. Palmolie is één van de meest begeerde biobrandstoffen.

Vrijhandelsakkoorden


De Commissie wil bovendien nog veel verder gaan in de vrijmaking van de handel met Colombia. Nieuwe akkoorden moeten invoertarieven voor Europese producenten afschaffen. De EU begon daarvoor vier jaar geleden gesprekken met Colombia, Peru, Bolivia en Ecuador. Maar de nieuwe, linkse regeringen van Evo Morales in Bolivia en Rafael Correa in Ecuador, stellen daar vragen bij. Onlangs gaf de EU te kennen dat ze enkel nog met Colombia en Peru wil onderhandelen. De EU “laat de deur wel open” voor Bolivia en Ecuador.
Brid Brennan van de onderzoeksgroep Transnational Institute spreekt echter van “systematische desinformatie” door de Commissie. “David O’Sullivan zei vorige week nog dat Bolivia en Ecuador op geen enkele manier uitgesloten worden”, zegt ze. “Maar Bolivia had eigenlijk enkel tien punten voorgesteld over hoe de gesprekken zouden moeten verlopen. Die werden resoluut terzijde geschoven.”
Branford merkt op dat Evo Morales de fundamenten van de internationale handel ter discussie stelt. Hij stelt bijvoorbeeld voor om de handel te onderwerpen aan wettelijk bindende bepalingen op het gebied van milieubescherming. “In plaats van dergelijke nieuwe ideeën van Bolivia en Ecuador te verwelkomen, heeft de EU gezegd dat het doorzet met Colombia en Peru”, zegt Brennan. “De EU laat Bolivia en Ecuador in de kou staan.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.