Financiële goeroes moeten IMF redden

Het Internationaal Monetair Fonds dreigt in financiële moeilijkheden te komen omdat steeds meer landen in het Zuiden hun neus ophalen voor IMF-leningen. De omstreden instelling roept de hulp in van Alan Greenspan, Jean-Claude Trichet en andere dollartovenaars om verder financieel verlies tegen te gaan.
Het IMF heeft naar eigen zeggen een commissie van “eminente personen” opgericht om “een nieuw financieringsmodel voor het IMF” te zoeken. Vorige maand raakte bekend dat de internationale geldschieter zelf met een gat zit in zijn financiën. Het netto inkomen van het IMF kwam voor 2005 meer dan 100 miljoen dollar lager uit dan voorspeld Het tekort zal dit jaar nog groter zijn.

De commissie van wijzen zal worden voorgezeten door Andrew Crockett, de voorzitter van JP Morgan Chase en bevat verder klinkende namen als Alan Greenspan (de voormalige baas van de Amerikaanse Federal Reserve) , Jean-Claude Trichet (de voorzitter van de Europese Centrale Bank) en Zhou Xiaochuan (de gouverneur van de nationale bank van China).

De 61-jarige instelling heeft de laatste jaren heel wat pluimen gelaten. Veel ontwikkelingslanden zijn op zoek gegaan naar geldschieters die minder of ander beleidsadvies verbinden aan hun dollars.

Grote klanten als Rusland, Brazilië en Argentinië hebben hun leningen aan het Fonds sneller afbetaald dan nodig om zich te bevrijden van de IMF-voorwaarden. En sinds de Aziatische financiële crisis van 1997 vermijden landen als Thailand, de Filipijnen, China en India het IMF. Ze zeggen dat het Fonds schuld heeft aan de crisis. Veel landen sluiten nu leningen af met de privé-sector. De perceptie in het Zuiden is dat het Fonds de belangen dient van de rijkste landen, die tegelijk de grootste aandeelhouders zijn.

De leningenportefeuillie van het IMF - 34 miljard dollar, eigendom van 75 landen – is één van de dunste ooit. Het Fonds geeft toe dat er problemen zijn, maar benadrukt dat het met een reserve van 8,8 miljard dollar nog wel wat tegenslagen kan verdragen.

De Wereldbank, die andere multilaterale geldschieter, zit ook in moeilijke papieren. Maar volgens kenners klimt de Bank snel weer uit het dal. “Beide instellingen kampen met hetzelfde probleem: een tekort aan leners”, zegt Ngaire Woods, een specialist in de universiteit van Oxford. “Bij de Wereldbank is er sprake van minder enthousiasme bij de grote ontleners. Bij het Fonds is er sprake van een leegloop. De Aziatische landen hebben duidelijk beslist om geen geld meer te gebruiken van het IMF. Het gevolg is eenvoudig: de inkomenskraan gaat dicht.” (MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.