Geweld dreigt weer in Irak

Er dreigt weer geweld in Al-Anbar, Iraks grootste provincie. De leiders van de Reddingsraden, die de militaire situatie hebben helpen stabiliseren, strijden morgen (31 januari) om politieke macht. Verscheidene leiders spraken dreigende taal.
De Reddingsraden, ongeveer 100.000 man sterk, werden opgezet en ondersteund door het Amerikaanse leger. Volgens de Amerikanen waren de meeste leden vroeger verzetsstrijders. Elk lid van de Reddingsraad werd aanvankelijk 300 dollar per maand betaald, maar in oktober stopten de VS hun steun. Het was de bedoeling dat de leden zouden opgaan in de Iraakse overheid. Maar vandaag heeft minder dan een derde van de strijders al onderdak gekregen bij de overheid.
De Reddingsraden controleren het grootste deel van Al-Anbar. Deze provincie, die een derde van Irak beslaat, is politiek van cruciaal belang omdat zet aan Saoedi-Arabië, Jordanië en Syrië grenst. De 2 miljoen inwoners van Al-Anbar – Irak telt 25 miljoen inwoners – zijn grotendeels soennieten.

Honderden veiligheidsmensen


De voorbije jaren, onder VS-bezetting, was Al-Anbar een van de regio’s met het ergste geweld. Twee Amerikaanse aanvallen in 2004 legden het grootste deel van de stad Fallujah in puin. Ook in de provinciehoofdstad Ramadi hield het geweld lang aan.
De Reddingsraden hebben een belangrijke rol gespeeld in het terugdringen van het geweld maar nu kunnen ze zelf het probleem worden. Bij de verkiezingen morgen moeten ze het opnemen tegen andere partijen en ook tegen andere Reddingsraden. Verscheidene leiders, die vaak over honderden veiligheidsmensen kunnen beschikken, dreigen met geweld als ze verliezen.
 
Sjeik Aifan Sadun, leider van de Reddingsraad van Fallujah, beschuldigt de Iraakse Islamitische partij (IIP) ervan te willen frauderen bij de verkiezingen. De IIP, de grootste soennitische partij van Irak,  heeft de macht in handen in Fallujah omdat de meeste andere soennitische groepen de verkiezingen van 2005 hebben geboycot.
“De Islamitische Partij posteert haar eigen mensen in de stembureaus in Fallujah”, zegt Sadun. “Ze zetten ook mensen onder druk waarvan ze vermoeden dat ze voor leden van de Reddingsraad, zoals mij, willen stemmen.” Sadun kondigde aan dat hij met “alle nodige middelen” zal terugslaan als de IIP de verkiezingen steelt.

Zoals in Darfoer


Op sommige plaatsen loopt de onderlinge rivaliteit tussen leiders van de Reddingsraden hoog op. In Ramadi staat sjeik Ahmad Abo Risha aan het hoofd van de Reddingsraad voor de hele provincie. Zijn rivaal, sjeik Hamid Al-Hayis, die tot dezelfde stam behoort, leidt de Reddingsraad van de stad.
Abo Risha heeft geen goed woord over voor Al-Hayis. “Al-Hayis heeft banden met de regering, hij krijgt geld uit oliecontracten door de positie te gebruiken die wij hem hebben helpen bereiken. “Ik behoor tot een lange lijn van sjeiks maar Al-Hayis is slechts sjeik sinds 2006, toen we de Reddingsraad gestart zijn.” Als Al-Hayis de verkiezingen wint, “dan komt er revolutie”, kondigde Abo Risha aan. En als de IIP de overwinning haalt door fraude, “dan wordt het zoals in Darfoer”.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.