Gratis keizersnede moet slachting in Malinese kraambedden stoppen

Keizersneden zijn voortaan gratis in elk openbaar ziekenhuis in Mali. De maatregel kan elke dag tientallen kinderlevens sparen, en is helemaal niet duur.






Zwangere vrouwen, gynaecologen en vrouwenactivisten zijn vol lof over de beslissing van de Malinese regering. In Mali sterven bij elke 1.000 geboorten 55 kinderen en bijna 6 vrouwen, rekent professor Amadou Dolo voor, het hoofd van de afdeling Gynaecologie van het Gabriel Touré-ziekenhuis in Bamako. Per dag maakt dat 80 dode kinderen en ruim acht dode moeders. We kunnen het merendeel van die sterfgevallen vermijden als we alle bevallingen professioneel begeleiden en we gepaste medische hulp kunnen inroepen bij complicaties, zegt Dolo.

Een keizersnede is de meest efficiënte oplossing als een baby tijdens de geboorte niet meer genoeg zuurstof krijgt of als de moeder hevig bloed verliest. Volgens Dolo schommelt het aandeel van de borelingen die met een keizersnede ter wereld komen tussen vijf en vijftien procent in landen met een goede gezondheidszorg. In landen die dat aandeel niet halen, sterven veel meer baby’s en moeders tijdens de bevalling. In Mali eindigt niet één op honderd geboorten met een keizersnede.

Plattelandsvrouwen wonen vaak te ver weg van de dichtstbijzijnde gezondheidspost waar de ingreep mogelijk is. In de steden vormde de hoge factuur tot hiertoe de grootste hinderpaal. Nu kost een keizersnede in de openbare ziekenhuizen in Mali 100 tot 130 euro - een bom geld voor de meeste Malinezen. In private ziekenhuizen betalen zwangere vrouwen die onder het mes moeten zelfs 500 tot 650 euro.

Maar voortaan hoeven alle Malinese vrouwen die zich laten opnemen in een kraamafdeling van een openbaar ziekenhuis of van een grotere gezondheidsposten, niets meer te betalen voor een keizersnede - geen dokterskosten, geen medicamenten en zelfs geen liggeld. Eindelijk kan die verschrikkelijke kraambedsterfte afnemen, verzucht Adame Cissé Traoré, de coördinatrice van Promotion des femmes pour la santé, l’assainissement et le bien-être des femmes, een niet-gouvernementele vrouwenorganisatie uit Bamako.

Goed nieuws voor arme mensen, vindt ook Kadiatou T. Sanogo, een huishoudster van ongeveer 50 uit een volkswijk in Bamako. In 2002 verloor ze haar dochter toen die bij een moeilijke bevalling geen professionele hulp kreeg.

De ziekenhuizen van Mali hebben geen betrouwbare cijfers over hoeveel vrouwen er bij hen de voorbije jaren een keizersnede ondergingen. In elk geval zien veel zwangere Malinese vrouwen nooit een ziekenhuis vanbinnen. Het VN-Kinderfonds (Unicef) schat dat de voorbije jaren nog geen zes Malinese vrouwen op tien prenatale onderzoeken lieten uitvoeren, en maar vier op tien gekwalificeerde hulp kregen bij de bevalling.

Minister van Gezondheid Zeïnab Maïga Mint Youba schat dat de maatregel dit jaar 420 miljoen CFA (700.000 euro) zal kosten. Dat bedrag zou in 2009 kunnen oplopen tot meer dan 2 miljard CFA (meer dan 3 miljoen euro). Dit jaar verwachten haar experts 7.000 keizersneden, volgend jaar het dubbele van dat aantal.

Mali hoopt dat de maatregel de kindersterfte tegen 2015 met tweederde kan helpen terugdringen. Dat is één van de acht Millenniumdoelen, essentiële ontwikkelingsdoelstellingen waartoe de internationale gemeenschap zich in 2000 verplicht heeft. (PD/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.