Grote vaccinatiecampagne wegens polio-uitbraak in Namibië

Namibië heeft voor het eerst in tien jaar weer te kampen met een polio-uitbraak. Het land gaat deze week alle twee miljoen inwoners inenten. De laatste keer dat een land alle inwoners tegen polio vaccineerde, was in 1996 in Albanië.
Op 7 mei werd voor het eerst melding gemaakt van een polio in Namibië, in de stad Aranos in het zuidoosten van het land. De officiële bevestiging van gezondheidsfunctionarissen kwam echter pas na een paar weken. In die tijd stierven zeven mensen en raakten er 39 verlamd.

“Dat het zo lang geduurd heeft voordat de diagnose gesteld werd, komt omdat het land geen geschikte testfaciliteiten heeft”, zegt Phil ya Nangolo, uitvoerend directeur van de National Society for Human Rights, een ngo in Windhoek. De bevestiging kwam op 6 juni, nadat monsters naar een laboratorium in buurland Zuid-Afrika waren gestuurd voor onderzoek.

Tot nu toe stierven tien mensen, allemaal volwassenen, aan de ziekte. Eenenzestig mensen raakten besmet. Ongeveer 90 procent van de slachtoffers is tussen 20 en 40 jaar oud. Een zieke is 76 jaar oud.

“Dit is ongebruikelijk, omdat het bij polio meestal gaat om kinderen jonger dan vijf jaar”, zegt Tomas Hakuendwi, epidemioloog in Windhoek. “Deze uitbraak stelt ons voor verschillende raadsels. In Namibië worden jaarlijks kinderen ingeënt. In andere landen heeft dat geholpen om de hele bevolking te beschermen tegen polio.”

De laatste polio-uitbraak in Namibië was in 1995. Toen vielen er geen doden. “Dat roept de vraag op hoe het kan dat het virus nu, na zoveel jaren, zo agressief terugkeert”, zegt Hakuendwi.

Wat wel bekend is, is dat het virus is overgebracht vanuit Angola. De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) ontdekte dat het overeenkomsten vertoont met het virus dat vorig jaar in het noordelijke buurland van Namibië werd gevonden, en dat afkomstig zou zijn uit India.

De meeste poliogevallen in Namibië kwamen tot nu toe voor in nederzettingen ten noorden van de hoofdstad, maar er waren ook meldingen van geïsoleerde gevallen elders in het land, zegt Kalumbi Shangula, secretaris van het ministerie van Gezondheid.

Bruce Aylward, coördinator van het Global Polio Eradiction Initiative van de WGO, zegt dat hij zich zorgen maakt over mogelijke verspreiding van het virus naar andere landen in de regio, zoals Zimbabwe en Angola. Tussen deze landen en Namibië is veel verkeer van personen. Volgens immigratiefunctionarissen bezoeken maandelijks 50.000 Angolezen en 20.000 Zimbabwanen Namibië.

Inmiddels wordt gewerkt aan maatregelen bij de grenzen, zegt Aylward. “Het poliovaccin is verstuurd naar alle luchtvaartmaatschappijen, ambassades, aankomsthavens en grensposten”, zegt Jack Vries, voorzitter van het nationale comité dat de campagne coördineert.

Specialisten uit Genève, Ghana, Sierra Leone en Tanzania zijn vertrokken naar Windhoek om te helpen bij de vaccinatiecampagne. “We zullen van deur tot deur en van boerderij tot boerderij moeten gaan om iedereen te kunnen bereiken”, zegt Custodia Mandlhate, WGO-vertegenwoordiger voor Namibië. Instellingen als universiteiten hebben beloofd vrijwilligers te leveren voor de campagne.

De vaccinatiecampagne kost 4,5 miljoen dollar en wordt gefinancierd door het VN-Kinderfonds Unicef. In juli en augustus worden nogmaals vaccinatierondes gehouden. (JS)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.