Het geloof verkondigen via Twitter

Ook religieuze leiders en predikers vallen voor de kracht van de nieuwe media. Ze trekken massaal op sites als Facebook en Twitter om het geloof uit te dragen.
Eind januari zette Paus Benedictus XVI de toon toen hij katholieke gelovigen opriep nieuwe media te gebruiken, en vorige maand nog startte de Tibetaanse Dalai Lama een Twitter-account. Het zijn maar enkele voorbeelden, want wereldwijd maken steeds meer religieuzen gebruik van het internet om hun boodschap te verspreiden.

“We hebben altijd gebruik gemaakt van de traditionele media – kranten, radio en tv”, zegt Bo Sanchez van de katholieke kerk in de Filipijnen. “Maar we zagen dat mensen steeds meer naar nieuwe media overschakelden.” De parochie van Sanchez stuurt daarom wekelijks een sms naar de leden, bespreekt elke dag via e-mail een bijbelcitaat en biedt de preken via mp3 aan.

Ook in Pakistan wordt het net al vlot gebruikt door islamleerkrachten. Sadaf Farooqi gebruikt het net onder meer om “artikels te delen met bekende islamgeleerden, schrijvers en leerkrachten over de hele wereld.” Ze maakt volop gebruik van websites als Hotmail, Facebook, LinkedIn, Wordpress and Twitter.

Cittasamvaro Bhikku, een boeddhistische monnik in Bangkok, was verrast door het grote succes toen hij enkele jaren geleden een eigen site, “Little Bang”, oprichtte voor de boeddhistische gemeenschap. “Het is een effectieve manier om mensen bewust te maken en een grotere gemeenschap te bereiken”, zegt ook Kamonwan Khamching, een enthousiast gebruiker van Little Bang.

Zowel Sanchez als Farooqi zijn van mening dat de nieuwe media vooral goed zijn om jongeren aan te trekken. “Zij zijn het die zich het meest comfortabel voelen met dit medium”, zegt Sanchez. Farooqi voegt daaraan toe dat het vooral westerse moslims zijn die graag nieuwe media gebruiken. “Vooral migranten van de tweede generatie die enkel Engels kunnen lezen. Ze richten zich tot het internet voor informatie rond de islam”, zegt hij.

Anoniem



Volgens de Pakistaanse islamleerkracht Farah Zahidi Moazzam zijn de nieuwe media voor sommige hardliners een taboe, omdat “er meer kwaad dan goeds van komt, zoals pornografie.” Zelf beschouwt ze het internet vooral als een middel dat een doel dient.

Farooqi en Sanchez zijn ervan overtuigd dat veel gelovigen op zoek gaan naar informatie op het internet uit verlegenheid. “Eén reden is verlegenheid en de schrik om zijn gebrek aan kennis te verraden, en een andere is privacy”, zegt Farooqi. “Het internet komt tegemoet aan die twee bezorgdheden.”

Kamonwan is het daarmee eens. “Ik denk dat veel Thaise gelovigen zich liever uitdrukken en vragen stellen over spiritualiteit op het net.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.