India lanceert langeafstandsraket

De langverwachte lancering van India’s langeafstandsraket, de Agni-V, vond op woensdag 18 april plaats. Met een bereik van 5000 kilometer komen ook Chinese grootsteden als Beijing binnen het bereik van het Indiase wapenarsenaal. Er is opvallend weinig kritiek vanuit de internationale gemeenschap.

De Agni-V (Sanskriet voor vuur) werd gelanceerd vanop een eilandje in de oostelijke deelstaat Orissa. India presenteert zich hiermee ook nadrukkelijk als een militaire wereldmacht. De raket is in staat kernkoppen te dragen, waardoor verscheidene Aziatische landen –onder andere nucleair rivaal China- potentieel doelwit worden. De totale kostprijs van de 50 ton wegende raket is geschat op 370 miljoen euro.

Weinig controverse

Ondanks de veelal omstreden aard van dergelijke tests, mocht India –in tegenstelling tot Noord-Korea- op minimale tegenwind rekenen. Een reden hiervoor is onder meer hun ‘no first use policy’, wat inhoudt dat India belooft nooit als eerste zijn nucleaire wapens te gebruiken. Dit louter defensief beleid werd vastgelegd in een doctrine in 1999, maar werd later nog eens veranderd naar ‘no first use against non-nuclear weapon states’. Woordvoerder voor defensieonderzoek en ontwikkelingsorganisatie (DRDO) Ravi Gupta benadurkte in een interview dat geen enkel land in het vizier genomen wordt en dat het gaat om een afschrikking, eerder dan een dreigement.

Daarbij komt dat India geen deel uitmaakt van het Nucleair Non-Proliferatieverdrag (NPT), een verdrag dat het bezit en de verspreiding van kernwapens beperkt, en toch nuclaire handel mag drijven met de rest van de wereld.

Moeilijke relatie met China

China is voor India al langer een bedreiging, maar omgekeerd was dat tot nu toe niet zo. Met de succesvolle lancering van deze langeafstandsraket wil India aantonen dat het in de regio voor niemand moet onderdoen.

Na een jarenlang grensconflict tussen beide landen, brak in 1962 de Sino-Indiase oorlog uit. Het betwist gebied is gesitueerd in de noordelijke Himalaya nabij Tibet. Het conflict werd al na een maand beëindigd, maar meerdere kleinere incidenten volgden. Ondanks het groeiend economisch partnerschap tussen beide landen, blijft de gespannen sfeer tot heden aanwezig. Naast de onenigheid over de grens in Kasjmir zijn er ook betwistingen in de deelstaten Sikkim en Arunachal Pradesh.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.